Mainos

Poliisikoira haistaa jopa rahan

Suomen tarkimmat kuonot kokoontuvat tänään Lahteen.

Viranomaisten käytössä olevien huume-etsintäkoirien mestaruudesta kilpaillaan Messilässä lauantaihin saakka.

Suomen Poliisikoirayhdistyksen järjestämässä kisassa ovat mukana poliisi, rajavartiolaitos, tulli, puolustusvoimat ja rikosseuraamuslaitos.

Rahakoira löytää apajan vaikka maan alta

Huume-etsintäkoirien mestaruuskisan johtaja, vanhempi konstaapeli Miikka Ounila työskentelee Lahden pääpoliisiasemalla Esa-nimisen labradorinnoutajauroksen kanssa. Esa etsii paitsi huumeita myös rahaa.

Rahan etsittäminen koirilla on Suomen poliisissa uusi kokeilu. Ounilan mukaan se on onnistunut hyvin. Nyt Suomessa on kaksi tasotarkastettua rahakoiraa. Uusia rahakoiria koulutetaan parhaillaan.

Rahakoirat joutuvat töihin erityisesti huume- ja talousrikoksia selvitettäessä. Ounilan mukaan vain mielikuvitus on rajana, kun vorot piilottavat rahaa.

– Voidaan puhua isoistakin summista, ja kätköjä on varmasti mietitty pitkään. Mutta koira voi löytää ne. Vaikka raha eivätkä kaikki huumeetkaan haise ihmisen nenään miltään, koira haistaa molemmat.

Rahan etsintä opetetaan koiralle samalla tavalla kuin esimerkiksi huumeen etsintä.

– Koira oppii tunnistamaan lähtöaineen hajun ja ilmaisemaan paikan, jossa se tuntuu. Se ei tunnu meidän käyttökokemustemme mukaan olevan sen vaikeampaa kuin minkään muunkaan erikoisetsinnän opettaminen.

Kilpailuissa yhteistyö punnitaan

Miikka Ounilan mukaan kilpailu on erinomainen tilaisuus testata viranomaisten yhteistyö käytännössä.

– Ohjaajille se on huomattavasti vaativampi homma kuin koirille. Koirille ei tule suorituksia eikä etsintäaikaa normaalia työpäivää enempää. Sen sijaan ohjaajat saavat sopivasti hermopainetta ja kisajännitystä. Se taas vaikuttaa ohjaajan ja hänen kauttaan koiran suoritukseen.

Ounila on tyytyväinen siitä, että Lahden kilpailuissa ovat viikonloppuna paikalla Suomen kaikki viranomaistahot, jotka käyttävät koiria työssään.

– On hyvä, että pystymme näkemään kisassa toistemme koirat. Samalla ohjaajien yhteistyö korostuu.

Tutustu poliisikoiran työhön

Yleisöllä on mahdollisuus seurata huume-etsintäkoiran työskentelyä ajoneuvoetsinnässä huomenna. Etsintä käynnistyy kello 8 ja jatkuu kello 16 saakka tai kunnes jokainen koira on suorittanut ajoneuvoetsinnän. Yleisörasteilla on poliisikoiranohjaaja vastaamassa kansalaisten kysymyksiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.