Mainos

Poliisijärjestö: Itsemurhaiskijöiksi epäiltyjä ammuttava päähän

IACP ohjeistaa poliiseja tunnistamaan itsemurhaiskua suunnittelevat näiden käytöksen perusteella. Jos kriteerit täyttyvät, ainoa oikea tapa on tähdätä epäiltyä päähän, jottei tämä pysty laukaisemaan päälleen vyöttämiään räjähteitä.

Kansainvälinen poliisipäällikköjä edustava järjestö katsoo, että poliisien on käytettävä rohkeammin tappavaa voimaa terroriteoista epäiltyjä vastaan. Järjestön mukaan on täysin oikeutettua, että itsemurhapommittajaksi epäiltyä ammutaan päähän, kirjoittaa Washington Post -lehti.

Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä International Association of Chiefs of Police - poliisipäällikköjen kansainvälinen järjestö IACP - antoi uudet ohjeensa 20 000 jäsenelleen pari viikkoa ennen kuin Britannian poliisi ampui brasilialaisen sähkömiehen kuoliaaksi Lontoon metrossa epäiltyään tämän yrittävän itsemurhaiskua. Aiemmin amerikkalaispoliiseilla on ollut lupa ampua tappaakseen vain, jos ihmishenkiä on välittömässä vaarassa.

Washington Postin mukaan järjestö uusi ohjeitaan heti Lontoon ensimmäisten pommi-iskujen jälkeen. Liikennevälineissä tehdyissä iskuissa kuoli ainakin 56 ihmistä ja satoja haavoittui.

Runsas hikoilu tai hermoilu riittää

Lehden mukaan IACP ohjeistaa poliiseja tunnistamaan itsemurhaiskua suunnittelevat näiden käytöksen perusteella. Jos kriteerit täyttyvät, ainoa oikea tapa on tähdätä epäiltyä päähän, jottei tämä pysty laukaisemaan päälleen vyöttämiään räjähteitä.

Epäilyä herättävää käytöstä on ohjeiden mukaan liian runsas pukeutuminen lämpimällä säällä, pullistelevan tai johtoja pursuavan selkärepun kantaminen, hermostuneisuus, liiallinen hikoilu tai haluttomuus katsekontaktiin.

Uusien ohjeiden mukaan aseeseen saa tarttua, vaikka vaaratilanne ei olisikaan välittömästi uhkaava. Poliisilla pitää kuitenkin olla "kohtuullinen peruste" uskoa, että epäilty voi räjäyttää pommin.

Suomella ei virallisia yhteyksiä IACP:hen

Sisäministeriön poliisiosastolta kerrotaan, ettei Suomen viranomaisilla ole virallisia yhteyksiä IACP:hen, jonka jäsenyys toimii täysin vapaaehtoisuuden pohjalla. Ministeriöstä korostetaan myös, että Suomen poliisi toimii täysin poliisilain sallimissa rajoissa voimakeinoja käyttäessään.

Laissa sanotaan muun muassa, että "voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat".

Terrorismirikoksen estämiseksi poliisilla on mahdollisuus saada apua myös puolustusvoimilta. Virka-apuun voidaan turvautua, jos se on välttämätöntä esimerkiksi suuren ihmisjoukon hengen tai terveyden pelastamiseksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.