Poliisiharjoittelijan loukkaantuminen ei muuta harjoittelukäytäntöjä

Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa on ruodittu tällä viikolla Hyvinkään ammuskelussa loukkaantuneen opiskelijan tapausta. Nuori nainen oli opiskellut Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa Hervannassa vuoden ja aloitti puoli vuotta kestävän työharjoittelunsa viime joulukuussa.

Korkeakoulun henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestettiin maanantaina tiedotustilaisuus, jossa käytiin läpi perjantain ja lauantain välisen yön tapahtumia. Lisäksi opettajat ovat keskustelleet tapahtumista omien oppilaidensa kanssa. Opiskelijoita ja henkilökuntaa on pidetty ajan tasalla loukkaantuneen poliisiopiskelijan voinnista pitkin viikkoa.

– Opiskelijat ovat olleet huolissaan opiskelukaverin tilanteesta. En ole kuitenkaan havainnut opiskelijoiden omakohtaista pohdintaa siitä, että tulevan ammatin vaarat olisivat heille liikaa, kertoo poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg.

Himbergin mukaan poliisin työhön kuuluu riskien ottaminen, mitä ei voi välttää harjoittelussakaan. Todellisen työn luonne tulee joka tapauksessa jossakin vaiheessa opiskelijankin eteen.

– Niin poliisin kuin poliisiharjoittelijankin on mahdotonta välttää kokonaan riskejä ja ääritilanteita. Todenmukaista työkokemusta pitää saada jo opiskelijana, valmistunut poliisi ei voi lähteä kylmiltään töihin.

Kahden ja puolen vuoden poliisikoulutukseen kuuluu kaksi kuuden kuukauden harjoittelua. Himberg pitää nykyistä systeemiä hyvänä.

– Harjoittelijalle kuuluu sama vastuu kuin kokeneelle poliisillekin. Tätä käytäntöä on pidetty hyvänä, eikä sitä olla muuttamassa, Himberg toteaa.

Koulutuksessa pyritään tarjoamaan mahdollisimman hyvät eväät heti ensimmäisenä opiskelijavuotena, jonka jälkeen seuraa ensimmäinen harjoittelujakso.

– Suuri osa opiskelusta sisältää valmistautumista hälytystoimiin ja myös voimankäyttöön, joten opiskelijalla on hyvät valmiudet jo ensimmäisen vuoden jälkeen Hyvinkään tapahtumien kaltaisiin tehtäviin, Himberg vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat