Poliisien ja syyttäjien yhteistoiminta mullistuu – tuomiot entistä nopeammin

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen uskoo rikosjuttujen käsittelyjen huomattavaan nopeutumiseen ensi vuoden alussa.

Uusi esitutkintalaki pakottaa syyttäjät ja tutkinnanjohtajat entistä tiiviimpään yhteistyöhön vaativien rikosjuttujen osalta jo esitutkinnan alussa. Yhteistyövelvoite ei koske kuitenkaan näytöllisesti selviä rikoksia, kuten liikennerikkomuksia.

Rikosjuttujen vetovastuu säilyy edelleenkin poliisin, tullin ja rajavartiolaitosten tutkinnanjohtajilla.

– Iso osa meidän jutuista seisoo syyttäjällä lisätutkinnassa. Ja niitä juttuja pallotellaan edestakaisin poliisin ja syyttäjän välillä. Näistä lisätutkinnoista haluamme päästä eroon, kun lisätutkintojen tarpeet eliminoidaan yhteistyöllä jo esitutkinnan aikana, valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa syyttäjillä on tällä hetkellä 130 asiaa, jotka ovat olleet syyteharkinnassa yli vuoden. Näistä yli neljässäkymmenessä tapauksessa syyttäjä on joutunut pyytämään lisätutkintaa poliisilta.

– Uuden yhteistyön tavoite on se, että pääsemme lisätutkinnoissa lähelle nollaa. Tavoite on se, että jutut olisivat varmasti valmiita, kun poliisi leimaa ne valmiiksi, Nissinen tähdentää.

Historian isoin koulutus

Tutkinnanjohtajat valmistautuvat lakimuutokseen yhdessä syyttäjien kanssa historiansa suurimmalla yhteiskoulutuksella. Tänään alkaneisiin koulutuksiin osallistuu yhteensä noin 350 syyttäjää ja yli tuhat tutkinnanjohtajaa poliisista, tullista ja rajavartiolaitoksesta.

Koulutus kestää kaksi päivää ja niitä järjestetään ympäri Suomen syksyn aikana. Koulutuksesta vastaa poliisi ja syyttäjä.

– Koulutuksessa opetetaan konkreettisesti, miten esitutkintaan saadaan lisää tehoa. Syyttäjien ja poliisien täytyy opetella tekemään työtä uudella tavalla, uusilla painotuksilla, Nissinen selvittää.

Viimeisimmät koulutukset järjestetään lokakuun lopussa. Myös poliisi pitää uudistusta tarpeellisena.

– Tästä on poliisille paljon hyötyä. Meille on tärkeää, että teemme laadukasta materiaalia syyttäjää varten. Olemme saaneet aikaisemmin ja saamme jatkossakin syyttäjältä suuntaviivoja. Nyt voimme tehdä yhteistyöllä entistä paremmin tutkintasuunnitelman heti esitutkinnan alussa, komisario Heikki Sandberg toteaa Helsingin poliisista.

Lue myös:

    Uusimmat