Poliisia ja syyttäjiä patistetaan tiiviimpään yhteistyöhön

Poliisiylijohtaja Reijo Naulapää pitää tärkeänä, että talousrikosprosessin jokaisessa vaiheessa viranomaisen osaaminen on huippuluokkaa. Keskimääräinen tutkinta-aika pitäisi olla alle kuusi kuukautta ja keskimääräinen tutkinnan käynnistysviive alle kuukauden, sanoi Naulapää puhuessaan keskiviikkona Hämeenlinnassa poliisin ja vakuutusalan ajankohtaisseminaarissa.

Poliisiylijohtaja Naulapään vetämä talousrikostorjunnan koordinaatioryhmä jättää kesäkuun lopussa valtioneuvoston asettamalle ministeriryhmälle esityksen talousrikosten ja harmaan talouden torjunnan strategiaksi vuosille 1999-2002. Valtioneuvoston kaksi vuotta sitten vahvistama toimintaohjelma talousrikollisuuden ja harmaan talouden vähentämiseksi on toteutunut hyvin.

-Ohjelmassa sovituista lainsäädäntöhankkeista lähes kaikki on toteutettu, viranomaisresursseja, kansainvälistä ja kansallista yhteistyötä on tehostettu ja tieteellisiä tutkimuksia käynnistetty, luetteli Naulapää.

Kaikesta tästä huolimatta Naulapään mukaan talousrikostorjunnan suurimpia ongelmia ovat edelleenkin torjuntatyön hajanaisuus ja suunnittelemattomuus pitkällä aikavälillä. Tästä aiheutuu tehottomuutta ja jopa resurssien tuhlausta. Naulapään mukaan entistä enemmän on panostettava viranomaisten asenteisiin, osaamiseen ja lainsäädäntöön liittyviin tietojenvaihdon ja -saannin ongelmiin.

Talousrikostorjunnan toisessa aallossa tiedotuskampanja tulee poliisiylijohtajan mukaan suunnata nimenomaan viranomaisiin ja elinkeinoelämään, jotta ne kykenisivät tunnistamaan ja torjumaan heihin kohdistuvia väärinkäytöksiä. Poliisin lisäksi myös syyttäjien ja tuomioistuinten osaamiseen tulee panostaa entistä enemmän.

-Syyttäjät jättävät nykyisin 25-35 prosenttia tapauksista syyttämättä. Ei liene tarkoituksenmukaista, että näin paljon esitutkintapöytäkirjoja karsitaan vasta syyteharkinnassa. Poliisin ja syyttäjän tulee ehdottomasti tiivistää käytännön yhteistyötään jo rikosilmoituksen saapumisesta lähtien, totesi Naulapää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat