Mainos

Poliisia ampuneen tuomio lyheni

Kouvolan hovioikeus on alentanut tuomiota Janakkalan viimevuotisesta piiritystilanteesta, jossa piiritetty mies ampui kohti poliisia. Rikosnimike lieveni murhan yrityksestä tapon yritykseksi, koska kolmivuorotyön ja perheongelmien stressaama mies ampui poliisia kohti ilmeisesti ilman harkintaa.

Jari Kalevi Salmisen, 38, vankeustuomio lyheni viiteen ja puoleen vuoteen eli kahdella vuodella. Mielentilatutkimuksessa hänet oli todettu syyntakeiseksi.

Sekä Riihimäen käräjäoikeudessa että hovioikeudessa kiisteltiin ampumajärjestyksestä. Syytetty väitti painaneensa haulikon liipasinta refleksinomaisesti sen jälkeen, kun häntä oli ensin ammuttu oikeaan olkapäähän.

Hovioikeus vahvisti todistajien kertomusten ja rikosteknillisen laboratorion lausunnon perusteella, että piiritetty mies laukaisi haulikkonsa lähietäisyydeltä kohti poliisia ennen kuin häneen osui toisen poliisin ampuma luoti.

Pikainen ensiapu pelasti poliisin

Poliisi oli hälytetty Janakkalaan selvittämään öistä perheriitaa, joka toi Salmiselle oikeudessa tuomion avovaimon ja kahden lapsen laittomasta uhkauksesta sekä kolmesta pahoinpitelystä.

Poliisin tultua paikalle Salminen ampui ensin kahdesti haulikolla portin suuntaan. Sen jälkeen hän laukaisi haulikkonsa noin 50 metrin päästä poliisiautoa ja sen takana lymyilleitä viittä poliisia kohti. Haulisuihku vaurioitti poliisiautoa.

Kolmas ampumakerta tapahtui alle kahden metrin etäisyydeltä, kun poliisi tuli ottamaan haulikkoa pois ja toinen poliisi suojasi häntä konepistoolin kanssa.

Poliisi sai hengenvaarallisen osuman kyynärpäähänsä. Paikalle jo aiemmin hälytetty ambulanssimiehistö pelasti nopealla sitomisella hänen henkensä.

Riihimäen käräjäoikeus arvioi Salmisen syyllistyneen murhan yritykseen, koska hän tiesi vastapuolen poliisiksi ja koska teko oli kokonaisuudessaan törkeä.

Kouvolan hovioikeus ei pitänyt tapahtumaketjua törkeänä. Ampuja oli käyttäytynyt itsetuhoisesti ja kontrolloimattomasti, todennäköisesti pitkittyneen ja kasautuneen emotionaalisen stressin seurauksena. Laukaus tapahtui äkillisessä lähitilanteessa ilman harkintaa.

Salminen joutuu korvaamaan poliisimiehen kärsimyksistä alioikeuden päättämät 2 000 euroa ja lisäksi poliisien asianajokuluja yhteensä noin 17 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.