Mainos

Poliisi yrittää tyhjentää New Orleansia väkisin

Hirmumyrsky Katrinan uhrien lukumäärän pelätään nousevan entisestään, jos asukkaat jäävät saastuneen veden saartamiin koteihinsa. Presidentti Bush on luvannut selvityksen pelastustoimista.

New Orleansiin jääneitä ihmisiä yritetään saada lähtemään hurrikaanin höykyttämästä kaupungista. Poliisi on varoittanut, että kaikki vastaan hangoittelevat pakotetaan evakkoon. Noin 10 000 asukasta on kieltäytynyt jättämästä kotiaan.

Kaupunginjohtaja Ray Nagin vetosi eilen kaupungin tyhjentämisen puolesta. Hän huomautti, että tulvavedet ovat saastuneita ja kulkutaudit voivat alkaa levitä, vaikka mätäneviä ruumiita kerätään koko ajan pois.

Katrina-myrskyn arvioidaan vaatineen Meksikonlahdella tuhansia kuolonuhreja. Tuhojen laajuus selviää vasta vähitellen, kun vettä pumpataan pois. Veden alla on tällä hetkellä kuutisenkymmentä prosenttia New Orleansista.

Yhdysvaltain hallitus aikoo pyytää kongressilta 40-50 miljardia dollaria (32-40 euroa) uuteen hätäapupakettiin. Kongressi hyväksyi viime viikolla 10,5 miljardin dollarin pyynnön. Kriisin kustannusten odotetaan nousevan 150-200 miljardiin dollariin.

Bush: Pelastustoimet selvitetään

Yhdysvaltain presidentin George Bushin ja hallituksen arvostelu lisääntyy päivä päivältä. Hallintoa on arvosteltu kiivaasti siitä, miksi pelastustyöt käynnistyivät niin hitaasti.

Bush onkin luvannut selvitystä hirmumyrskyn pelastustöiden etenemisestä. Bush mukaan selvitysten aika ei ole kuitenkaan vielä vaan nyt pitää keskittyä ihmisten auttamiseen. Selvityksiin ryhdytään hänen mukaansa vasta sitten, kun kaikki ihmiset on saatu turvaan. Myös maan senaatti aikoo tehdä kaksi omaa tutkimusta pelastustoimiin liittyen.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kiistää syytökset siitä, että joukkojen lähettäminen tuhoalueelle olisi viivästynyt.

Senaattori: USA:n pelastusvalmius "surkuteltavan puutteellista"

Hirmumyrsky Katrinan aiheuttamaa kriisiä tutkiva republikaanien senaattori Susan Collins katsoo, että Yhdysvaltain hallituksen reagointi luonnonkatastrofiin oli "surkuteltavan puutteellista". Hänen mukaansa tämä herättää epäilyjä myös maan valmiudesta kohdata mahdollisia uusia terrori-iskuja.

- Jos järjestelmämme toimi näin surkeasti vaikka vastassa ei ollut mitään vihollista, miten sitten liittovaltio, osavaltiot ja paikalliset viranomaiset pystyisivät selviämään terrori-iskusta, josta ei anneta mitään ennakkovaroituksia ja jonka tarkoituksena on aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa, Collins sanoi toimittajille eilen.

Collins ja demokraatteja edustava senaattori Joseph Lieberman valmistelevat selvitystä viranomaisten toimista hirmumyrsky Katrinan tuhoalueella.

Pelastettavat huonokuntoisia New Orleansissa

Yhteensä 32 000 ihmistä on nyt pelastettu hirmumyrsky Katrinan aiheuttamien tulvien keskeltä.

New Orleansin pormestari Ray Nagin sanoi tiistaina, että tästä lähtien elossa löytyvien määrä pienenee päivä päivältä.

- Viimeksi pelastetut ovat olleet melko huonossa kunnossa. Useat hourailevat ja kärsivät nestevajauksesta. Joukossa on myös paljon vanhuksia, jotka eivät ole saaneet lääkitystään, hän sanoi.

Louisianan viranomaiset aikovat esittää Slidellin ja New Orleansin kaupunkeja yhdistävän 7,5 kilometrin pituisen sillan korjaamista. Viranomaiset toivovat, että kahdensuuntainen liikenne sillalle saadaan avatuksi puolentoista kuukauden sisällä.

Tulvavesien pinta New Orleansissa on laskenut sen jälkeen, kun vettä alettiin pumpata eilen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.