Mainos

Poliisi ymmällään hiihtäjänaisen kohtalosta - hautautuiko valko-asuinen nainen lumeen?

Ylläksellä kadonnut Marja-Leena Salminen on saanut valtavan mediajulkisuuden, mutta poliisi ei ole vieläkään saanut ratkaisevia vihjeitä, kertoo tutkinnanjohtaja Veijo Anunti Peräpohjolan poliisista.

- Hän lähti liikkeelle viime viikon torstaina rahattomana ja hiihtovarusteissa. Jos hän liikkuisi jossakin, luulisi että tämän tiedottamisen perusteella olisimme jo saaneet ratkaisevia vihjeitä, sanoo Anunti.

Olisiko mahdollista, että 65-vuotias Salminen olisi saanut sairauskohtauksen, pudonnut rotkoon ja hautautunut lumeen?

- Tätäkään ei voi pois sulkea. Kukastunturin ylimenevä latu menee korkealta, ja siinä on reunus, joka täyttää jyrkänteen määritelmän. Nämä alueet on kuitenkin helikopterilla erikseen lennetty, eikä näköhavaintoa tai havaintoa jäljistä ei ole.

Ylläksellä on edelleen paljon lunta. Odotatteko saavanne lisää tietoa, kun lumet sulavat?

– Jos häntä ei löydy, etsimme jatkossakin – myös kesäaikana. Lumet sulavat täällä toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa. Silloin maa on mustaa, ja hänellä oli valkoinen hiihtoasu. Uskoisin että ilmatähystys helikopterilla auttaisi silloin etsintöjä.

Onko mahdollista, että hän olisi riistänyt itseltään hengen?

– Tietysti tämäkin on mahdollista, mutta mikään hänen terveydentilassaan ei viittaa siihen. Sekin herättää kysymyksen, että missä hän olisi teon tehnyt niin, että varusteet olisivat kaikki hävinneet.

– Helikopterilla olemme lentäneet jokivarret. Olemme tutkineet tunturipuroja, jotka ovat sulia. Näihin sulapaikkoihin ei johda minkäänlaisia jälkiä.

Poliisi ei usko rikokseen

Poliisi on saanut paljon vihjeitä, mutta ne ovat lähinnä tehneet osan teorioista epätodennäköisemmäksi kuin toiset.

– Mikään ei viittaa että katoamiseen liittyisi rikos. Se on edelleen yhtenä linjana, mutta ei todennäköinen, sanoo tutkinnanjohtaja Veijo Anunti.

– Pääolettamus on, että hän on lähtenyt niissä varusteissa, jotka hänellä oli kuvassa edellisenä päivänä – eli valkoisessa hiihtoasussa sukset mukana.

– Hän on lähtenyt reissuun, mutta mikään ei viittaa siihen, että hän olisi lopulta ollut ladulla, sanoo Anunti.

Anunti ei usko Salmisen lähteneen ulkomaille.

– Olemme toki tässä rajan pinnassa, mutta mikään tieto ei tue teoriaa ulkomaille lähdöstä.

Anunti kertoo, että Salminen oli lähtenyt matkaan vain vähäisin varustein.

– Hänellä ei ole mitään asiakirjoja, eikä pankkikorttia mukana. Hänellä ei ole lääkkeitä, jotka hänen kuitenkin pitäisi ottaa kaksi kertaa päivässä. Viikon hän pärjää ilman lääkitystä. Meillä ole tietoa että hän olisi tänä aikana mistään hankkinut lisää lääkitystä.

– Hänellä saattaa olla pieni määrä käteistä mukanaan.

– Puhelin hänellä on mukana, mutta se on kiinni eikä tähän päivään mennessä ole vastannut.

Marja-Leena Salmisen maastoetsintöjä ei toistaiseksi jatketa.

"Mysteeri selviää ennen kesää"

Tutkinnanjohtaja Veijo Anunti uskoo mysteerin ratkeavan ennen kesää.

– Oli häviämisen syy mikä tahansa, niin pidän erittäin epätodennäköisenä, että häntä ei löydettäisi. Että joku katoaisi hiihtokeskuksesta niin, että kukaan ei näe mitään, eikä kukaan saa mitään tietoa.

– Onhan näitä tapauksia, kuten viime kesänä Kittilässä katosi henkilö, joka sanoi jo lähtiessään, että häntä ei sitten löydetä – eikä löydetty. Mutta Salmisen tapauksessa ei ole viitteitä tarkoituksellisesta häviämisestä, sanoo Anunti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.