Mainos

Poliisi: Vieläkin moni tekee pahan virheen Otto-automaateilla

Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Ari Pekka Kouvan näkemyksen mukaan moni suomalainen ei edelleenkään suojaa kädellään tunnuslukua Otto-automaatilla. Hänen mukaansa hyvällä suojaamisella voi estää tunnusluvun joutumisen vääriin käsiin.

Keskusrikospoliisi kertoi helmikuun alkupuoliskolla, että se epäilee kolmen bulgarialaismiehen kopioineen tuhansien suomalaisten pankkikorttitiedot.

Kopioinnissa käytettiin pankkiautomaatteihin asennettuja skimmauslaitteita, joiden avulla tehdyillä korttikopioilla on nostettu kymmenientuhansien eurojen edestä rahaa Yhdysvalloissa. Teot tapahtuivat viime vuoden heinä-syyskuussa Vaasan ja Rovaniemen välillä. Juttu on ollut syyttäjällä syyteharkinnassa. KRP tutki asiaa törkeänä maksuvälinepetoksena.

Kun juttu oli poliisilla tutkinnassa, se kiinnitti erityistä huomiota ihmisten käyttäytymiseen pankkiautomaatilla.

– Seurasimme noin pariasataa ihmistä pankkiautomaatilla ja vain muutama prosentti heistä suojasi tunnuslukunsa. Onhan se hälyttävää, Kouva kertoo.

Hänen mukaansa ihmisten käyttäytyminen pankkiautomaateilla on kuitenkin parantunut median uutisoitua pankkikorttikopioinneista, mutta Kouvan mukaan ihmisillä on rutkasti opittavaa.

– Yhä luullaan, että nopea näppäily on hyvä tapa turva oma tunnuslukunsa. Sillä ei ole mitään merkitystä, jos pankkiautomaatissa on skimmauslaite ja kamera. Kyllä kameralla saadaan hidastettua kuvaa sen verran, että tunnusluvun saa selville. Skimmauslaitteita voi olla yhä missä vaan, Kouva huomauttaa.

Hänen mukaansa KRP:llä ei ole kuitenkaan tällä hetkellä uutta pankkikorttikopiointijuttua tutkinnassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja