Mainos

Poliisi varoittaa: Lompakkovarkaita liikkeellä

Keski-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut alkuvuoden aikana useita tapauksia, joissa lähinnä vanhemmat henkilöt ovat joutuneet ulkomaalaisten lompakkovarkaiden uhriksi asioidessaan kauppaliikkeissä tai pankkiautomaateilla.

Varkauden jälkeen lompakko on tyhjennetty käteisestä rahasta ja lompakossa olleella pankkikortilla on tehty nosto lähimmältä pankkiautomaatilta. Korttia on myös joissain tapauksissa ehditty käyttää maksuvälineenä.

Tutkinnassa on tullut esille, että haltuun saadut rahat siirretään maasta yleisimpiä rahanvälitystoimistoja käyttäen heti tapahtuneen jälkeen, joten omaisuuden takaisinsaanti on lähes mahdotonta.

Sama kaava toistuu

Poliisille ilmoitetut lompakkovarkaudet ovat noudattaneet lähestulkoon aina samaa kaavaa. Tekijä tai tekijät ovat kurkkineet vanhuksen selän takana pankkikortin tunnusluvun tämän asioidessa pankkiautomaatilla. Vanhusta on seurattu kauppaan ja odotettu sopivaa tilaisuutta napata lompakko ostoskärryissä olevasta laukusta.

Tekijöitä on ollut monissa tapauksissa kaksi, jolloin toinen on jututtanut uhria saaden tämän huomion kiinnyttymaan toisaalle toisen tekijän anastaessa lompakon. Joissain tapauksissa uhria on seurattu kotiovelle ja tekijät ovat levittäneet esille kartan ja kysyneet neuvoa tai kynää lainaksi, jolloin vanhuksen huomio on saatu kiinnitettyä muualle ja toinen tekijöistä on saanut lompakon tai pankkikortin haltuunsa.

Samanlaisia tapauksia oli poliisilla tutkinnassa myös viime vuonna.

"Tarkkaile ympäristöäsi"

Edellä kuvattujen tapausten välttämiseksi, poliisi neuvoo kansalaisia tarkkailemaan ympäristöään automaattinostojen yhteydessä. Jos selän taakse tai sivulle ilmaantuu joku ulkopuolinen henkilö, kehotetaan nostotapahtuma keskeyttämään. Tunnusluvun näppäily on suojattava huolellisesti esimerkiksi kädellä peittämällä maksutapahtuman tai automaattinoston yhteydessä.

Lompakkoa tai laukkua ei tule missään tapauksessa jättää ostoskärryihin.

Lompakko kehotetaan - jos mahdollista - säilyttämään vetoketjulla tai napilla suljetussa taskussa takin sisäpuolella, jolloin on helpompi havaita, jos joku yrittää anastaa sitä.

Jos kaikista varotoimenpiteistä huolimatta joutuu edellä mainitun kaltaisen rikoksen uhriksi, poliisi neuvoo kuolettamaan pankkikortin välittömästi ja ilmoittamaan tapahtumasta heti poliisille sekä kauppaliikkeeseen. Nopea ilmoitus tekijöistä, heistä tehdyt mahdollisimman tarkat havainnot ja saadut tuntomerkit auttavat poliisia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.