Mainos

Poliisi vapautti Zimbabwen oppositiojohtajan

Zimbabwen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai on vapautunut tänään kolmituntisen pidätyksen jälkeen. Poliisit ovat pidättäneet hänet useita kertoja kuluneen viikon aikana.

Tsvangirain MDC-puolueen pääsihteeri Tendai Biti puolestaan tuotiin tänään oikeuteen käsiraudoissa ja kuljetettiin myöhemmin takaisin pidätysselliin. Biti pidätettiin torstaina heti sen jälkeen kun hän oli lentänyt Zimbabween oltuaan pitkään ulkomailla.

Bitiä aiotaan syyttää maanpetoksesta, josta voidaan langettaa kuolemantuomio.

Tsvangirai ja presidentti Robert Mugabe ovat vastakkain presidentinvaalien toisella kierroksella kahden viikon kuluttua.

Tsvangirain lisäksi pidätettyinä oli lauantaina toistakymmentä MDC-puolueen jäsentä.

- Poliisit sanoivat tutkivansa ajoneuvojamme. Mutta se oli pelkkää häirintää, sanoi Tsvangirain tiedottaja.

MDC:n mukaan Tsvangirai on ollut pidätettynä viisi kertaa runsaan viikon kuluessa. Tsvangirai on sanonut voittaneensa jo presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella maaliskuussa yli puolet äänistä. Hän on sanonut osallistuvansa toiseen kierrokseen, koska vaalien boikotointi merkitsisi Mugaben voittoa.

Mugabe uhkasi "taistelulla" ja "sodalla"

Presidentti Mugabe, 84, julisti tänään, että oppositio ei pääse ikinä valtaan hänen elinaikanaan.

- Me olemme valmiit taistelemaan maamme puolesta ja aloittamaan sodan sen puolesta, presidentti sanoi.

Virallistenkin tulosten mukaan Tsvangirai sai enemmän ääniä kuin Mugabe presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 29. maaliskuuta, mutta jäi alle voittoon vaadittavan 50 prosentin.

Yksi syyteperuste puoluesihteeri Bitiä vastaan on, että hän oli laatimassa asiakirjaa, jossa MDC julistautui vaalien voittajaksi. Syytteen mukaan Biti "levitti valtiolle vahingollista väärää tietoa".

Mugabe on johtanut Zimbabwea maan itsenäistymisestä eli vuodesta 1980 lähtien. Mugabe on sanonut Tsvangirain olevan entisen siirtomaavallan Britannian ja valkoisten sätkynukke.

Zimbabwen talous on Mugaben maauudistusten myötä ajautunut syöksykierteeseen. Inflaatioprosentti on virallisestikin 165 000, mutta todellinen luku lähentelee asiantuntijoiden mukaan kahta miljoonaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.