Mainos

Poliisi vangitsemassa yhtä vappuaaton rähinöinnistä

Poliisin mukaan Helsingin makasiineilla yltyneen mellakan johtohahmot eivät ilmeisesti osallistuneet itse rähinöintiin.

Helsingin poliisi esittää 25-vuotiasta helsinkiläismiestä vangittavaksi vappuyön väkivaltaisuuksien takia. Miestä epäillään väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Illansuussa pidätettynä oli myös kaksi muuta miestä, joiden kohtaloa poliisi vielä puntaroi.

Rikoksiin epäillään osallistuneen kymmeniä ihmisiä, joista päätekijät eivät välttämättä olleet ollenkaan mukana varsinaisessa rettelöinnissä. Tiedossa olevien epäiltyjen määrä on edelleen 17. He ovat 17-30-vuotiaita eteläsuomalaisia miehiä ja naisia.

Rikosylikomisario Kari Tolvanen kuvaa vangittavaksi esitettävää 25-vuotiasta "työnjohtoportaan" ihmiseksi. Hänen epäillään johtaneen rähinöintiä makasiineilla, mutta ei välttämättä järjestäneen sitä päätekijänä.

- Vaikuttaa siltä, etteivät johtohahmot juurikaan osallistuneet operatiiviseen toimintaan. Tutkintalinjana ovat nyt pidätettynä olevat. Se hoidetaan ensin, kasataan tiedot ja sen jälkeen avataan uusia tutkintalinjoja. Me olemme varautuneet hyvin pitkään tutkintaan, Tolvanen kertoo.

Vappuyön rettelöinnissä poliiseja ja palomiehiä heiteltiin muun muassa kivillä ja laudanpätkillä. Monet heistä saivat ruhjeita. Poliisin tietojen mukaan myös mellakoitsijoita hakeutui sairaalahoitoon palovammojen takia. Vammat lienevät peräisin nuotioista, joita sytytettiin VR:n makasiinien sisä- ja ulkopuolelle.

Kiivain kahakointi myöhään illalla

Poliisitoimintaa johti tapahtumayönä apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku, jonka mukaan kiivain kahakointi oli meneillään noin kello 23 sunnuntaina. Poliisi joutui palaamaan paikalle vielä aamuyöstä, mutta ei enää silloin kohdannut merkittävää vastarintaa.

Poliisin mukaan mellakoitsijoiden motiivit vaihtelivat. Valtaosa oli tullut vain pitämään hauskaa, mutta jotkut halusivat ilmeisesti vallata purkamista odottavat makasiinit. Osan epäillään yrittäneen makasiinien tuhoamista, koska he olivat sytyttäneet niiden sisälle nuotioita.

Osa epäillyistä osallistui aiemmin vapunaattona pidettyyn mielenosoitukseen, jossa vastustettiin pätkätöitä ja globalisaatiota. Protesteihin oli kerätty osanottajia muun muassa internetissä ja aktivistien sähköpostilistoilla.

Silminnäkijä kuvasi makasiineilla aamuyöstä videon, jossa kuuluu paukahduksia. Liukun mukaan ne johtuivat ilmeisesti poltetuista aerosolipulloista. Ampuma-aseita mellakoitsijoilla ei tiettävästi ollut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.