Mainos

Poliisi vaikenee dna-tutkimusten tuloksista

Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin surman tutkinnan dna-näytteiden tulokset ovat valmistuneet, mutta poliisi ei ole paljastanut niitä. Epäillyn vangitsemisesta päätetään huomenna.

Ruotsin poliisi pysyi tänään vaitonaisena ulkoministeri Anna Lindhin murhan tutkimusten edistymisestä. Poliisi ilmoitti illalla, että tulokset 35-vuotiaalta epäillyltä otetuista DNA-näytteistä olivat valmistuneet. Tuloksista ei kuitenkaan kerrottu mitään.

DNA-näytteitä pidetään ratkaisevina sen kannalta, vaaditaanko epäiltyä vangittavaksi vai päästetäänkö hänet vapaalle jalalle. Syyttäjäviranomaisten on päätettävä huomiseen puoleenpäivään mennessä, vaaditaanko pidätettyä vangittavaksi vai päästetäänkö hänet vapaalle jalalle.

Poliisi on lähettänyt DNA-näytteitä tutkittavaksi myös Britanniaan, mutta niiden analysointi kestää 5-6 viikkoa.

Aftonbladet-lehden mukaan poliisi on lisäksi tehnyt kotietsinnän ainakin kahdessa osoitteessa, joissa epäillyn tiedetään asuneen. Viranomaisten kerrottiin takavarikoineen huoneistoista muun muassa tietokoneen.

Vangitsemispäätös huomenna

Poliisi ilmoitti tänään, että epäillyn mahdollisesta vangitsemisesta päätetään vasta huomenna. Vangitsemispyyntöä koskeva määräaika päättyy huomenna puolen päivän aikaan.

Epäillyn psyykkisestä terveydentilasta liikkuu erilaisia tietoja. Epäillyn asianajaja on arvostellut tiedotusvälineitä kovin sanoin miehen yksityisasioiden riepottelusta julkisuudessa. Hän sanoo epäillyn voivan psyykkisesti huonosti.

Expressen-lehti kertoi puolestaan tänään epäillyn yrittäneen viime yönä itsemurhaa sellissään. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa. Mies on Kronobergin tutkintavankilassa erityisvalvonnassa, ja häntä vartioidaan jatkuvasti, ympäri vuorokauden.

Poliisi korostaa jatkavansa murhatutkimuksia, joiden kerrotaan olevan intensiivisessä vaiheessa.

Onko Ruotsin poliisilla väärä mies?

Ruotsin poliisi on ollut erittäin vaitonainen tiedottaessaan Anna Lindhin murhatutkimuksista. Poliisi ei ole kertonut esimerkiksi dna-tutkimusten tuloksista, vaikka niiden olisi jo pitänyt valmistua. Muutamat muutkin seikat voivat viitata siihen, että poliisilla on sellissä väärä mies.

KUULUSTELUT: Kuulusteluissa mies on kiistänyt syyllisyytensä.

SYYTÄ EPÄILLÄ: Tuoreimpien tietojen mukaan 35-vuotias mies on edelleen pidätettynä Ruotsissa käytössä olevalla alimmalla pidätyskynnyksellä. Hänen syyllisyytensä aste on edelleen syytä epäillä, eikä sitä ole korotettu todennäköisin syin tasolle.

PIDÄTYSPAIKKA: 35-vuotias pidätettiin jalkapallo-ottelun aikana Råsundan stadionin lähettyviltä pubista. Jos mies olisi tekijä, hän olisi epäilemättä kokenut itsensä jahdatuksi. Miksi hän olisi silloin mennyt stadionin lähellä, jossa aina jalkapallo-otteluiden aikaan on paljon poliiseja? Expressen-lehden haastattelemien tuttavien mukaan mies oli Lindhin murhan jälkeen elänyt tavallisesti. Olisiko tekijä kyennyt siihen?

VALOKUVAT: Poliisi on toistaiseksi kommentoinut miehen ulkonäköä vain sanoilla: hän ei ole kovin erinäköinen kuin kuvan mies . Epävarmuus kertoo siitä, että poliisi ei ole varma. Expressenissä muutamat tuttavat kiistävät, että 35-vuotias näyttää samalta kuin mies NK-kuvissa.

VIHJEPYYNNÖT: Poliisi on useaan otteeseen pyytänyt lisää vihjeitä muihin ihmisiin liittyvistä havainnoista. Viimeksi vihjeitä pyydettiin lisää tänään.

POLIISIN VAITOISUUS: Miksi poliisi on vaitonainen dna-tutkimusten tuloksista? Suuriakaan tutkinnallisia syitä niistä kertomiselle ei pitäisi olla. Aikataulun mukaan vertailut piti saada valmiiksi tänään iltapäivällä. Poliisin erittäin niukka tiedottaminen kertoo muutenkin epävarmuudesta. Poliisi ei ole kommentoinut sitä, onko tämän päivän tutkimuksissa saatu kerättyä lisää näyttöä. Molemmat päivän tiedotustilaisuudet on peruttu.

LIPPALAKIN DNA: Vaikka murhapaikan läheltä löydetyn lippalakin dna täsmäisi pidätetyn dna:han se ei tee häntä vielä syylliseksi. Se vain osoittaa miehen olleen tavaratalossa murhan aikaan. Poliisi ei ole kertonut onko sillä muita näytteitä varsinaiselta murhapaikalta, jota kautta syyllisyys tai syyttömyys selviäisi.

(MTV3-STT-TT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 18.09.2003)

Murhasta epäilty on vankilassa tarkassa vartioinnissa.

(Uutiset klo 9 18.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.