Poliisi vähätteli itsemurha-aikeita – mies kuoli

Peräpohjolan poliisilaitoksen ylikonstaapelina toiminut mies on tuomittu Rovaniemen hovioikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta 60 päiväsakkoon, kun tämä ei mennyt tarkistamaan itsemurhalla uhanneen miehen vointia pyynnöistä huolimatta.

Miehen ystävä soitti hätäkeskukseen vuoden 2009 tammikuussa ja ilmoitti, että mies uhkailee itsemurhalla. Hätäkeskus antoi Ylitornion poliisipartiolle tarkistustehtävän mennä miehen asunnolle Kolariin. Poliisipartio keskusteli miehen kanssa, joka vaikutti hyvin uhmakkaalta. Koska poliisipartio oli niin kaukana miehen asunnosta, tehtävän otti vastaan Muonion poliisipartio.

Sillä välin miehen asunnolle lähetettiin myös ambulanssi, koska mies oli syönyt lääkkeitä itsemurha-aikeena. Ambulanssi saapui paikalle, mutta se jäi odottamaan poliisipartion saapumista, koska ambulanssimiehet eivät uskaltaneet mennä asunnon sisälle miehen mahdollisen väkivaltaisuuden vuoksi.

Sairaankuljettajat näkivät ikkunasta miehen nukkuvan kyljellään sängyllään ja hengittäneen tavanomaisesti. Sairaanhoitajat ilmoittivat havainnoista poliisipartiolle, joka oli 30 kilometrin päässä miehen asunnosta. Keskustelun jälkeen partio oli ilmoittanut, ettei se saavu paikalle. Sairaanhoitaja totesi poliisille, että kunnon diagnoosia ei pysty tekemään, esimerkiksi tarkistamaan miehen tajunnantasoa, jos asuntoon ei päästäisi sisälle. Tästä huolimatta poliisi päätti olla tulematta paikalle.

Poliisia yritettiin uudelleen paikalle

Sairaanhoitajat olivat vielä Muonion päivystävään lääkäriin yhteydessä siinä toivossa, että poliisi saataisiin paikalle. Päivystävä lääkäri ymmärsi tilanteen ja otti poliisipartioon uudelleen yhteyttä. Hän oli aluksi sitä mieltä, että poliisin pitäisi mennä asunnolle paikalle. Poliisimies kertoi kuitenkin oman näkemyksensä asiasta ja päivystävä lääkäri muutti kantaansa. Hän ilmoitti sairaanhoitajille, että he voisivat poistua miehen asunnolta.

Seuraavana aamuna sairaanhoitaja otti yhteyttä Kolarin mielenterveystoimistoon, minkä tarkoituksena oli huolehtia siitä, että mies olisi kunnossa. Ambulanssi meni myöhemmin päivällä asunnolle, jonne tällä kertaa tuli myös poliisi avuksi. Mies oli yhä sängyllään, mutta hän oli kuollut. Kuolema oli johtunut psyykelääkkeiden aiheuttamasta myrkytyksestä. Lääkepakkaukset olivat löytyneet roskakorista. Niitä ei voinut nähdä asunnon ikkunasta.

Vuonna 1953 syntynyt ylikonstaapeli tuomittiin Rovaniemen hovioikeudessa Kemi-Tornion käräjäoikeuden tavoin 60 päiväsakkoon virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan partion olisi pitänyt mennä sairaanhoitohenkilökunnan tueksi hoitamaan asiaa. Poliisimies joutuu maksamaan 2 100 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat