Mainos

Poliisi uskoo Keravan henkirikosten selviävän

Poliisi on vapauttanut kaksi 14-vuotiasta ja yhden 15-vuotiaan tytön, jotka olivat poliisin huostassa epäiltyinä osallisuudesta Keravalla sunnuntaina ja tiistaina tapahtuneisiin henkirikoksiin. Tapausten vuoksi kiinni otettu 14-vuotias poika on otettu huostaan ja hänelle pyritään järjestämään lapsen edun mukainen hoitopaikka. 17-vuotias poika on edelleen pidätettynä ja häntä koskeva mahdollinen vangitsemisvaatimus on esitettävä tulevana perjantaina.

Poliisi uskoo selvittävänsä Keravan surmatyöt.

Henkirikosten tutkinnan yhteydessä on tullut ilmi myös muita vähäisempiä rikoksia. Poliisin mukaan nuorisojoukko riehui Keravalla lauantaista tiistaihin asti tehden ilkivaltaa ja ryöstäen vanhuksia. Joukon kokoonpano on kuitenkin vaihdellut eri aikoina ja eri paikoissa. Poliisin mukaan väkivallantekoihin liittyy samoja henkilöitä, mutta vielä tänään oli epäselvää, mikä on eri epäiltyjen osallisuus eri tekoihin. Kaikki paikalla olleet eivät välttämättä ole osallistuneet pahoinpitelyihin, joissa kaksi miestä menehtyi. Poliisi on yrittänyt saada kuulustelemalla selville, kuka on liikkunut missä ja kenen kanssa. -Kuulusteluissa on vahvistunut epäily siitä, että osa heistä on syyllistynyt tiistain surman lisäksi myös sunnuntaiaamuna ilmi tulleeseen tappoon, rikoskomisario Pekka Heikkinen Järvenpään poliisista sanoo.

Kolmen väkivaltarikoksen lisäksi poliisi tutkii juttuun liittyen ilkivallantekoja lauantain ja tiistain välisenä aikana. Ainakin osin sama joukko näyttäisi sekä tehneen kaupungilla ilkivaltaa että pahoinpidelleen kolme vanhusta, joista kaksi menehtyi vammoihinsa. Poliisi ei toistaiseksi tutkinnallisista syistä paljasta surmien tekotapaa eikä sitä, onko teoissa käytetty jotain kättä pidempää.

Vangittava perjantaina

Viidestä epäillyistä kolme otettiin kiinni tiistaina surmapaikan välittömästä läheisyydestä ja kaksi myöhemmin päivällä. Yhä pidätettynä olevan 17-vuotiaan pojan vangitsemisvaatimus on tehtävä perjantaihin klo 12:een mennessä. Kuulustelujen lisäksi poliisi on jatkanut teknisiä tutkimuksia. Surmapaikalta on taltioitu jälkiä ja kaikilta epäillyiltä on varauduttu ottamaan dna-näytteet. Tekojen perimmäinen motiivi on poliisille yhä täysi arvoitus. Ainoa tähän asti löytynyt selitys on ryöstö, joka poliisin mukaan on ollut kuviossa kaikissa teoissa. -Kokonaisuus on sellainen, että ei tällaisia tekoja mitenkään pysty selittämään. Myöhemmin kun mennään nuorten taustoihin, saattaa tietysti jotain löytyä, mutta se voi olla jonkun muun kuin poliisin tehtävä, Heikkinen sanoo.

Poliisin mukaan tekojen yhteydessä on käytetty alkoholia, mutta muiden päihteiden osalta tutkinta on vielä kesken. Nuorten epäillään surmanneen ja ryöstäneen 57-vuotiaan miehen sunnuntain vastaisena yönä. Lisäksi heitä epäillään 65-vuotiaan miehen taposta ja 75-vuotiaan naisen ryöstöyrityksestä tiistaiaamuna. Ryöstöyrityksen kohteeksi joutunut nainen pääsi sairaalasta kotiin keskiviikkona, ja häntä on kuultu. Uhrien omaisille, nuorille ja mm. heidän vanhemmilleen on järjestetty mahdollisuus kriisihoitoon.

Kerava arvioi nuorison tilan

Surmien takia Keravalla ja muualla maassa on herännyt kysymys siitä, ovatko järkyttävät tapahtumat kenties merkki nuorison yleisemmästä pahoinvoinnista. Kaupungin nuoriso-ohjaajana kaksikymmentä vuotta toiminut Kirsi Hautala kertoo, että väkivaltaisuus on ainakin hänen nuorisotaloltaan katsoen lisääntynyt. Hän ei osaa sanoa, onko näin myös laajemmin. -Nuorilla on hirveän monenlaisia ongelmia, ja on hyvin vaikea sanoa mistä on kyse kenenkin kohdalla, Hautala sanoo. Keravan kaupunki aikoo ensin tutkia tapahtumien taustat ennen kuin mahdollisista jatkotoimista päätetään. Jos tarvetta ilmenee, kaupunki aikoo panostaa ensisijaisesti ennaltaehkäisevään toimintaan.

-Ensin täytyy kuitenkin selvittää mitä on todella tapahtunut. Sitten tilanne pitää analysoida ja arvioida asiantuntijoiden voimin, kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin sanoo. Kaupunginjohtajan mukaan on pelättävissä, että arviointiin tarvitaan omien keinojen lisäksi ulkopuolista apua. Vastaava arviointi tehtiin edellisen kerran aivan äskettäin, kun paikkakuntaa järkytti parikymppisen miehen puukotus Saviolla. Teosta epäillään 19-vuotiasta keravalaisnuorukaista. Arvioinnissa päädyttiin toteamaan, että kyse oli yksilötason tapauksesta, joten ylimääräisiin toimiin ei ryhdytty.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.