Poliisi tyrmää värisprayn itsepuolustuskeinona - tämä on paras tapa puolustautua

Värisumute on naisten keskuudessa leviävä uusi keino puolustautua yllättäviltä hyökkäyksiltä. Spray tuhrii lähentelijän kasvot kirkkaalla värillä ja mahdollisesti pelästyttää hyökkääjän. Poliisin mukaan sumutteet eivät kuitenkaan ole paras tapa puolustautua.

Toimi näin - poliisi vinkkaa

Jos liikkeitäsi seurataan päiväsaikaan, kannattaa hakeutua muiden ihmisten pariin. Esimerkiksi kauppojen, kahviloiden ja ravintoiden ihmisvilinä on hyvä keino karkottaa vainoaja. 

Jos tilanne muuttuu uhkaavaksi, pyydä ulkopuolisilta apua tai soita hätäkeskukseen numeroon 112.

Hiuslakan suihkuttaminen tai hälytyspillin käyttäminen voivat antaa lisäaikaa pakenemiseen tai pelästyttää seuraajan.

Poliisin mukaan kaikkein paras keino karkottaa seuraaja on kuitenkin nopeat jalat.

– Värisumute ei estä hyökkäystä, se vain merkitsee tekijän. Pahimmassa tapauksessa värisprayn suihkuttaminen voi ärsyttää ja lietsoa uhkaajaa, ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta huomauttaa.

Hakola pitääkin itsepuolustuksen uusia apukeinoja lähinnä markkinointikikkana.

– Hiuslakan suihkuttaminen on melkein parempi tapa puolustautua kuin värisumutteet, Hakola sanoo.

Värisprayn käytöstä voi myös joutua korvausvastuuseen, jos sumutteen käyttö vahingoittaa vaatteita.

– En ole kuullut, että kukaan olisi tositilanteessa käyttänyt värisumutteita, komisario Pauli Åkerla Helsingin poliisilaitokselta toteaa.

"Saliolosuhteet eri asia kuin tositilanne"

Itsepuolustuskurssien opeista ei poliisin mukaan välttämättä ole hyötyä, sillä kurssiolosuhteet ovat täysin erilaiset kuin yllättävä tositilanne.

– Itsepuolustusta pitäisi harjoitella koko ajan, jotta liikkeet olisivat selkäytimessä. Jos käy yhden lyhyen itsepuolustuskurssin, ei saa tuudittautua sen varaan, että liikkeitä osaisi hyödyntää yllättävässä tilanteessa.

– On aivan eri asia, jos kurssilla kaksi 50-kiloista naista harjoittelee saliolosuhteissa itsepuolustusliikkeitä, kun mies hyökkää kadulla kimppuun. Mies on usein kuitenkin fyysisesti naista voimakkaampi, ylikomisario Juha Hakola muistuttaa.

Kaasusumute vain konkreettiseen uhkaan

Järeämpien kaasusumutteiden käyttö ei ole sallittua itsepuolustustilanteessa. Kaasusumutteet luokitellaan ampuma-aseeksi ja niitä myönnetäänkin pääsääntöisesti vain järjestyksenvalvojille ja poliisille.

– Paprikasumutteen käyttöön myönnetään lupa vain konkreettiseen uhkaan, esimerkiksi jos on tehnyt rikosilmoituksen ja lähestymiskielto on voimassa, komisario Pauli Åkerla kertoo.

Poliisin mukaan paras itsepuolustuskeino onkin nopeat jalat.

– 100 metrin juoksun treenaaminen on paras tapa harjoitella itsepuolustusta, Åkerla tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat