Mainos

Poliisi tutkii rakennusalan miljoonapetosta

Poliisi on saamassa valmiiksi laajan, pääasiassa rakennusalan yrityksiä koskevan rikoskokonaisuuden esitutkinnan. Jutussa on tutkittu epäiltyjä törkeitä veropetoksia, törkeitä kirjanpitorikoksia ja rekisterimerkintärikoksia kaikkiaan 12:ssa rakennus- ja saneerausalalla toimivassa osakeyhtiössä.

Rikosvahingot nousevat yli 1,5 milj. euroon, kertoo keskusrikospoliisi.

Tutkinnan kohteena olevat osakeyhtiöt liittyvät toisiinsa erilaisten omistusjärjestelyjen kautta. Yritykset ovat toimineet Lounais-Suomessa, Pirkanmaalla, Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla.

Jutussa on kuultu rikoksesta epäiltynä 25 henkilöä, joista vangittuna on ollut kahdeksan päätekijäksi katsottavaa henkilöä. Kaikkineen pidätettynä on ollut toistakymmentä henkilöä. Jutussa on kertynyt syyttäjälle lähtevää esitutkintamateriaalia viisi mapillista.

Poliisi: Pimeää palkkaa 150:lle

Krp:n mukaan yhtiöissä on ollut vuodesta 2004 lähtien rakennus- ym. työmiehinä yli 150 henkilöä. Osa heistä on saanut palkkansa joko kokonaan tai osittain pimeänä.

Pimeästi palkkansa saaneiden yksittäisten työntekijöiden veroasiat käsitellään erillisinä rikos- tai hallinnollisina prosesseina.

Osalta työntekijöistä on tehty palkasta ennakonpidätys, jota ei ole kuitenkaan tilitetty verottajalle, vaan varat ovat jääneet yhtiön johdossa toimiville henkilöille. Työntekijöiltä pidätettyjä ennakkoveroja ja muita maksuja ei ilmoitettu verottajalle lainkaan tai niistä ilmoitettiin vain murto-osa.

Poliisin mukaan yhtiöt ovat ilmoittaneet verottajalle ja muille viranomaisille väärät osoitteet, ja niiden vastuuhenkilöiksi on merkitty henkilöitä, joilla ei ole ollut yhtiöissä todellista toimenkuvaa ja asemaa. Väärät osoite- ja henkilötiedot ovat aiheuttaneet sen, että esitutkinnassa on jouduttu tekemään ylimääräisiä toimenpiteitä ja kuulemaan henkilöitä, joilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Esitutkinta käynnistyi maaliskuussa 2007. Tutkinnasta on vastannut keskusrikospoliisin Turun yksikkö, jonka lisäksi tutkintaan ovat osallistuneet Tampereen, Hämeenlinnan, Vantaan ja Turun kihlakuntien poliisilaitokset.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.