Poliisi tutkii Nokian vesiturman

Poliisi on saanut tutkintapyyntöjä Nokian jätevesivahingosta. Ympäristöonnettomuus oli myös tiedotuskatastrofi. Kaupunki ei ryhtynyt hätätiedottamiseen, vaikka turma uhkasi kymmenien tuhansien ihmisten terveyttä.

Poliisi on ryhtynyt tutkimaan Nokialla Pirkanmaalla tapahtunutta vesijohtoveden saastumista. Ympäristöonnettomuuden tutkii Tampereen poliisi.

Ulostebakteerit pilasivat nokialaisten juomaveden viime viikolla. Vesijohtoverkostoon pääsi kaupungin puhdistamolta 400 000 litraa teknistä jätevettä, jota käytetään puhdistamolla laitteiden pesuun. Vuoto alkoi keskiviikkona, mutta se huomattiin vasta perjantaina.

Saastunut vesi aiheuttaa ripulia ja oksentelua ja nostaa kovan kuumeen. Maanantaihin mennessä tuhannet nokialaiset olivat sairastuneet. Pari sataa ihmistä on tarvinnut hoitoa terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

Epidemia haittaa 30 000 asukkaan kaupungin elämää vakavasti ja aiheuttaa suuret vahingot kaupunkilaisille sekä alueen yrityksille.

Nokian kaupunkia odottavat nyt mittavat korvausvaatimukset. Jos kaupungin vastuuvakuutus ei korvaa, vahinkorahastosta on mahdollista ottaa kaksi miljoonaa euroa.

Vakava tiedotuskatastrofi

Saastumisen merkit näkyivät vesijohtovedessä jo keskiviikkona, mutta vesilaitos uskoi epäpuhtauksien johtuvan veden virtaussuunnan vaihtumisesta. Kun vahinko paljastui perjantaina, kaupunki lisäsi verkkosivulleen tiedotteen, jossa kehotettiin keittämään vesi.

Hätätiedottamiseen kaupunki ei ryhtynyt, vaikka turma uhkasi kymmenien tuhansien ihmisten terveyttä.

Likavettä joutui vesijohtoihin jo viime viikon puolivälissä, mutta kansalaisia ryhdyttiin varoittamaan vasta perjantaina - eikä silloinkaan kovin tehokkaasti. Tiedote pantiin kaupungin internetsivuille ja lähetettiin paikkakunnan tiedotusvälineille.

- Perjantaina olisi auttanut asiaa, jos kiinteistöille ja asukkaille olisi jaettu tiedote. Kaikki eivät lue lehtiä eikä kaikilla ole internetsivuja, myöntää Nokian kaupungin vesilaitoksen johtaja Juha Menonen.

Kuntaliiton viestintäpäällikön Jari Seppälän mukaan Nokian tapaus oli tyyppiesimerkki siitä, miten asiat voivat mennä pieleen.

- Ei lähdetty ajoissa tiedottamaan, ja sitten olikin pian jo liian myöhäistä, toteaa Seppälä.

Seppälän mukaan suunnitelma hätätilanteita ja niistä tiedottamista varten pitäisi olla valmiina ja helposti esille otettavissa. Hyvällä tiedottamisella vähennetään vahinkojen määrää.

- Ovelta ovelle kiertäminen on varmaan se vaikuttavin menettely. Tärkeää on myös, että on jokin puhelinnumero johon kansalaiset voivat soittaa - kysymyksiä kuitenkin herää, sanoo Seppälä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat