Mainos

Poliisi tutkii Helsingin makasiinipaloa tuhopolttona

Poliisin mukaan eiliselle makasiinipalolle ei ole löytynyt luonnollista syttymissyytä. Poliisi on avannut vihjepuhelimen, jonne palon silminnäkijät voivat soittaa havainnoistaan.

Poliisin mukaan VR:n makasiinien tulipalolle ei löydy luonnollista syttymissyytä. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan kyseessä on törkeä tuhotyö. Poliisi aloitti teknisen tutkinnan paloalueella päivällä.

- Palolle ei löydy luonnollista syttymissyytä eli kyseessä on törkeä tuhotyö. Nyt voidaan näin sanoa alkututkimusten jälkeen. Tekninen tutkinta jatkuu varmaan vielä joitain päiviä, arvioi Tolvanen.

Tolvasen mielestä on liian aikaista sanoa, onko tapauksella yhteyttä vappuaaton tapahtumiin.

-Mikään ei konkreettisesti tutkinnassa viittaa siihen, mutta toki pidämme silmät auki sillekin mahdollisuudelle, sanoi Tolvanen.

Toistaiseksi poliisi ei ole pidättänyt ketään tapaukseen liittyen. Tolvanen ei halunnut paljastaa, onko poliisilla epäiltyjä.

-Meillä on silminnäkijähavaintoja. On myös eri henkilöitä, joiden kanssa haluamme jutella ja joita haluamme tavoittaa.

Hätäkeskus sai ensimmäisen ilmoituksen palosta eilen illalla kello 19.50. Poliisi toivoo silminnäkijöiltä havaintoja tapahtumista makasiinien läheisyydessä ennen syttymishetkeä.

-Jos ihmisillä on havaintoja tapahtumista kello 19.50:n aikoihin tai sitä ennen, niin toivoisin heidän ottavan yhteyttä poliisiin. Etenkin, jos he ovat nähneet ihmisen kulkevan sisälle rakennukseen tai rakennuksesta ulos.

Makasiinien purkutyöt oli määrä aloittaa maanantaina, mutta Tolvasen mukaan se tuskin onnistuu. Poliisi pitää alueen eristettynä palosyyn tutkinnan vuoksi muutamien päivien ajan.

Tulipalo sammutettu - jälkivartiointia jatketaan

Pelastuslaitos sai VR:n makasiinipalon sammutettua tänään aamulla. Pelastuslaitos jatkaa kuitenkin palopaikalla jälkivartiointia, koska tulipalon jäljiltä alueella on yhä kyteviä pesäkkeitä.

Sammutustöissä rakennuksen sisältä ei löytynyt vaarallisia aineita. Palopaikalla oli makasiinien rakennuksessa käytettyjä ratapölkkyjä, jotka palaessaan levittivät ilmaan myrkyllistä kaasua. Pelastuslaitokselta muistutetaan kuitenkin, että vastaavanlaisia kaasuja syntyy tulipaloissa aina eikä tilanne ollut poikkeuksellinen.

Viranomaisten tiedossa ei ole, että kukaan olisi joutunut hakeutumaan sairaalahoitoon savun aiheuttamien oireiden vuoksi.

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari HannuArimo arvioi tänään, että palo sai alkunsa eteläiseltä lastauslaiturilta palaneen makasiinirakennuksen ulkopuolelta. Palomestari uskoo, että tuli levisi rakennuksen katon rajaan ja eteni siellä olevasta tuuletusraosta ullakolle. Arimon saamien tietojen mukaan koko makasiinirakennus olisi syttynyt päästä päähän kolmessa minuutissa.

Makasiinirakennuksen edustalla sijaitseva lastauslaituri tuhoutui palossa kokonaan, samoin lähes koko makasiini ja sen välipohja. Vain rakennuksen radan puoleinen pää jäi pystyyn.

Palo aiheutti vaaratilanteen savua hengittäneille

Makasiinien tulipalo ja siitä noussut savuverho aiheuttivat tilannetta paikalla seuranneille hetkellisesti vaaratilanteen. Pelastuslaitos sai palon hallintaan alkuyöstä, mutta illan aikana monet ihmiset hengittivät pitkän aikaa pilaantunutta ilmaa.

- Tilanne oli todella uhkaava. Sadoittain ihmisiä hengitti myrkyllistä savua, mutta onneksi henkilövahingoilta on säästytty, tapahtumapaikalla lääkintä- ja sairaanhoito-operaatioista vastuussa ollut ambulanssilääkäri Tuomas Hiltunen kuvaili viranomaisten yhteisessä tiedotustilaisuudessa yöllä.

- Tästä kuuluu suuri kiitos poliisin nopealle toiminnalle alueen tyhjentämisessä, Hiltunen lisäsi.Hiltunen muistutti, että savun hengittämisestä tulleita oireita voi kuitenkin myöhemmin vielä ilmetä. Viranomaisten mukaan tähän mennessä kukaan ei kuitenkaan ole hakeutunut päivystyshoitoon näistä syistä.

- Tavallisimpia oireita olisivat häkämyrkytysoireet, joista usein seuraa päänsärkyä. Astmaatikoilla olisi voinut ilmetä hengitystieongelmia ja iäkkäillä ihmisillä sydänongelmia, Hiltunen taustoitti.

Vastuu turvallisuudesta kiinteistön omistajilla

Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku sanoi, että vastuu makasiinien turvallisuudesta oli kiinteistön omistajalla.

- Eristimme alueen esitutkinnan suorittamiseksi vappuaattona, kun pelastuslaitoksen sammutustyöt olivat ohitse. Tämän jälkeen alue oli luovutettu kiinteistön omistajalle, joka vastasi alueen turvallisuudesta, Liukku sanoi.

Viranomaiset evakuoivat makasiinien alueen useiden satojen metrien säteeltä kello 23.30:een mennessä turvallisuussyihin vedoten.

- Olemme saaneet operaatiossa apua puolustusvoimilta ja rajavartiolaitokselta, Liukku kuvasi tapahtumien laajuutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Makasiinipalosta lisää valokuvia nähtävillä MTV3:n kuvagalleriassa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.