Poliisi tekee WinCapitasta välilaskun pääsiäisen jälkeen

Poliisi pyrkii tekemään pääsiäisen jälkeen yhteenvedon sijoitusyhteisö WinCapitan toiminnasta. Pyramidihuijaukseksi epäillyn yhteisön arvioidaan vieneen rahaa tuhansilta suomalaisilta.

Rikostarkastaja Markku Ranta-aho keskusrikospoliisista uskoo, että poliisilla on pääsiäisen jälkeen jo jonkinlainen kuva yhteisön toiminnasta eri puolilla maata. WinCapitaa markkinoitiin innokkaasti etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Pyramidihuijaus tai pyramidipeli on ketjukirjettä muistuttava tapa kerätä rahaa keräyksen alkuunpanijoille. Keräykseen liittyy usein uskottelu sijoittamisesta johonkin poikkeuksellisen tuottavaan kohteeseen. WinCapitan tapauksessa sijoituskohteena esiteltiin valuuttakauppa.

Ulkomailta johdettu sijoitusyhteisö toimi Suomessa useita vuosia internetin välityksellä. Aluksi nimi oli WinClub. Yhteisö sulki verkkosivunsa maaliskuun alussa.

Toiminnassa mukana olleiden suomalaisten tarkka määrä ei ole poliisin tiedossa. Rikostarkastaja Ranta-aho keskusrikospoliisista kertoo, että yhteisö oli suljettu klubi, jonka jäsenmäärää ei tiedetä.

- WinCapita itse ilmoitti tiedotteessaan, että jäseniä oli 6000, Ranta-aho sanoo.

Verkkokeskusteluissa on puhuttu suuremmistakin määristä, jopa 10 000 osallistujasta. Pelipanokset ovat verkkokeskusteluiden mukaan olleet jopa kymmenien tuhansien eurojen suuruisia.

Tuttaville markkinointi johtaa riitoihin

Pyramidihuijaukset käyttävät hyväkseen ihmisten hyväuskoisuutta. Pelin markkinointi on yleensä tuttavankauppaa, jota tehdään suvun tai työpaikan piirissä. Pelin paljastuminen huijaukseksi saattaa johtaa katkeriin riitoihin.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pyramidipelin jälkiselvittely on saanut väkivaltaisiakin piirteitä. Ikaalisissa Pirkanmaalla sunnuntaina tapahtuneen ammuskelun taustalla on huhuttu olleen WinCapitaan liittyvä toiminta. Ikaalisissa ammuttiin varhain sunnuntaiaamuna kolme laukausta omakotitalon ikkunaan. Poliisi ei vahvista, että ammuskelu olisi liittynyt WinCapitaan.

- Siellä on tämmöinen ampumistapaus ollut, mutta mitään tietoa ei ole siitä, liittyykö se tähän, Ranta-aho kertoo.

Ranta-aho korostaa, että huijatuksi tulleiden ei pidä lähteä harjoittamaan oman käden oikeutta vaan viisainta on tehdä poliisille ilmoitus tapahtuneesta. Hän muistuttaa, että petosrikoksissa asianomistajan on tehtävä ilmoitus, jotta poliisi voi ryhtyä tutkimaan asiaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat