Mainos

Poliisi sovelsi nakuteokseen vain harvoin käytettyä pykälää

Baltic Circle -festivaalin performanssi "Ceci n'est pas..." on poikinut harvinaisen poliisipäätöksen. Helsingin poliisi kielsi performanssisarjan viimeisen osan käsikirjoituksen mukaisen esittämisen.

Kohtauksessa iäkäs nainen olisi istunut alastomana tuolilla lasivitriinissä Helsingin keskustassa. Poliisi kielsi esityksen kokoontumislain 15. pykälän perusteella, koska kohtaus olisi täyttänyt sen rikoslain kohdan tunnusmerkistön, joka säätää sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta.

Festivaalin johtaja Eva Neklyaeva ei halunnut, että taitelija tai festivaali harrastaisi itsesensuuria.

- Siksi on parempi, että asiasta on poliisin päätös, sanoo Neklyaeva.

Festivaalin ja taiteilijoiden oikeudellinen neuvonantaja Pauli Rautiainen sanoo yhteistyön poliisin kanssa sujuneen hyvin.

– Kävimme läpi niitä mahdollisia tilanteita, joita alkuperäisen kohtauksen esittämisestä voi syntyä. Päänvaivaa aiheutti rikoslain kohta, jossa puhutaan sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta. Lakipykälään sisältyvä paheksuminen on subjektiivinen kokemus ja sen määrittely on hankalaa. Eikä pykälän soveltamisesta tällaisessa kontekstissa ole esimerkkejä, kertoo Rautiainen.

Pykälää on sovellettu itsensäpaljastajiin ja puistoseksiin, mutta taideteoksen yhdistäminen tähän pykälään on uutta.

– Oikeustila on siis etenkin tämän tilanteen osalta erittäin epäselvä ja käytännössä selkiytyisi vasta tuomioistuinprosessin kautta, summaa tilannetta Rautiainen.

Lopulta poliisi kielsi performanssin viimeisen osan esittämisen viime perjantaille päivätyllä päätöksellään.

– Päätöksen jälkeen festivaali sai tietää tarkalleen, mikä on kiellettyä eli kaikki muu oli sallittua, sanoo Rautiainen.

Performanssi alkoi tänään klo 11 ja 83-vuotiaalla ulkomaalaisella näyttelijällä oli yllään paitsi käsikirjoituksen mukaiset naamari, peruukki ja korkokengät myös alushousut ja rintaliivit.

Järjestäjät neuvottelivat poliisin kanssa viimeisen kerran vain muutamia minuutteja ennen esityksen alkua.

Taiteilijan mukaan teoksen tarkoitus on pysäyttää katsoja pohtimaan omaa ikääntymistään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.