Mainos

Poliisi seuloo huumeita liikenteessä

Kuljettajien sylkitestaus aloitetaan toukokuussa. Poliisi haluaa kokeilla käytännössä pikatestilaitteistojen tarkkuutta ja toimivuutta.

Poliisi ryhtyy testaamaan kuljettajien huumeidenkäyttöä sylkitesteillä toukokuussa. Sylkinäyte otetaan kuljettajilta, joiden poliisi epäilee käyttäneen huumeita.

Pikatestaus rinnastetaan alkometrillä tehtävään puhalluskokeeseen. Poliisi ottaa näytteen kuljettajan kielen pinnalta. Tulos on luettavissa raskaustestiä muistuttavan testilaitteen näytöltä muutaman minuutin kuluttua. Kentällä tehtävän pikatestin jälkeen kuljettajilta pyydetään sylkinäyte myös laboratoriotutkimuksia varten, jotta pikatestin luotettavuus voidaan selvittää.

Poliisilla on ollut Suomessa jo jonkin aikaa käytössä muutamia sylkitestauslaitteita. Niiden testausaika on kuitenkin ollut suhteellisen pitkä: puolisen tuntia. Lisäksi laitteiden käyttö on koettu hankalaksi.

Rutiininomaisesti puhallusratsioiden tavoin testiä tuskin tullaan ikinä käyttämään.

- Jos puhallutamme 20 kuljettajaa, emme ota heiltä kaikilta sylkinäytettä. Huumetesti tehdään vain silloin, kun syntyy epäily siitä, että kuljettaja on käyttänyt huumeita, ylikomisario Heikki Seppä sisäasiainministeriön poliisiosastolta selventää.

Sylkitestilaitteita koekäytetään pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Huumeiden sylkitestaus liittyy kansainväliseen projektiin, jossa arvioidaan pikatestien luotettavuutta.

Suomen lisäksi hankkeessa on mukana viisi EU-maata. Projektiin osallistuu myös Yhdysvallat.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 19.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.