Mainos

Poliisi setvii laajaa kiskontasarjaa

Aasialaisporukan epäillään pyörittäneen pääkaupunkiseudulla kartellimaista rahanlainausta ja perineen huimia korkoja.

Helsingin, Espoon ja Vantaan poliisit ovat jo parin kuukauden ajan tutkineet laajaa kiskontarikossarjaa. Virkavalta katsoo, että yhdeksän ihmisen joukko on pyörittänyt kartellimaista rahanlainaustoimintaa ja perinyt huikeita korkoja.

Uhreiksi on poliisin mukaan joutunut 60 thaimaalaissyntyistä naista, jotka ovat lainanneet ryhmältä yhteensä 350 000 euroa vuosina 2002-2005. Korkoa piti lainalle maksaa vuositasolla 120-240 prosenttia.

Törkeästä kiskonnasta on epäiltynä seitsemän miestä ja kaksi naista, jotka kaikki ovat vietnamilaista syntyperää.

Rikoskomisario Mauri Salomaan mukaan törkeäksi rikoksen tekee se, että osa lainaa ottaneista naisista on ollut peliriippuvaisia.

- Epäillyt ovat käyttäneet häikäilemättä hyväkseen toisen erityistä heikkoutta. Peliriippuvuushan on alkoholismiin verrattava sairaus, kertoo komisario.

Salomaa muistelee, että poliisi ei ole aikaisemmin törmännyt vastaavanlaiseen Suomessa asuvien ulkomaalaisten keskinäiseen velanperintäasiaan.

Perinnässä käytettiin uhkailua

Thaimaalaisnaiset ottivat aina uutta lainaa selvitäkseen edellisen lyhennyksistä ja joutuivat velkakierteeseen. Rahaa antaneet puolestaan ryhtyivät perimään saataviaan uhkailemalla naisia.

- Fyysistä väkivaltaa perinnässä ei ole käytetty, mutta uhkailu on herättänyt velallisissa pelkotiloja, Salomaa kertoo.

Poliisi katsoo lainaustoiminnan lähteneen liikkeelle vähitellen ja paisuneen vuosien mittaan. Rahan kysyntä kasvoi, kun sana lainansaannin mahdollisuudesta levisi thaimaalaisnaisten keskuudessa.

Salomaan mukaan viralliset lainahanat olivat naisilta tukossa. Se, miten kiskonnasta epäiltyjen varat riittivät lainoittamiseen, on hämärän peitossa.

- Tämä onkin tuhannen taalan kysymys, Salomaa naurahtaa.

Epäillyistä osalla on jonkin verran rikollista taustaa. Heiltä on saatu takavarikkoon noin uloslainatun summan verran omaisuutta, muun muassa kultakoruja, pankkitalletuksia ja käteistä rahaa. Koko porukka oli aiemmin keväällä vangittuna mutta pääsi vapaaksi, kun poliisi eteni tutkinnassa.

Jutun esitutkinta valmistunee kesän aikana. Syyttäjäksi juttuun on nimetty kihlakunnansyyttäjä Nina Nyman Helsingistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.