Poliisi: Sarjamurhista epäillyllä saattaa olla yli 20 uhria

58-vuotiasta helsinkiläistä perushoitajaa epäillään neljästä murhasta ja seitsemästä murhayrityksestä. Poliisi selvittää myös noin kymmentä muuta vastaavanlaista tapausta.

Poliisitutkimusten mukaan uhreja on siis yli kymmenen, mutta mahdollisesti jopa yli kaksikymmentä.

- Tämä on eräs Suomen rikoshistorian synkimmistä tapauksista, sanoo rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin rikospoliisista.

Tutkinnan alla olevissa 11 tapauksessa epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004-2009 Helsingissä eri sairaaloissa, hoitokodeissa ja yksityisissä kodeissa.

Uhreina on ollut perushoitajan hoidossa olleita 77-90-vuotiaita vanhuksia. Kaikki ovat naisia. Lisäksi perushoitajaa epäillään niinikään lääkeaineilla tehdystä törkeästä pahoinpitelystä, joka on kohdistunut hänen työkaveriinsa.

- En voi vielä kertoa mistä lääkeaineista oli kyse, koska tutkinta on kesken, Tolvanen sanoo.

Selvittelyn alla on näiden tapausten lisäksi noin 10 vastaavanlaista tapausta, joiden osalta mahdollisen esitutkinnan käynnistämisestä päätetään selvityksien jälkeen. Osa näistä tapauksista ajoittuu ajalle ennen vuotta 2004.

Rikosylikomisario Kari Tolvanen kertoo, että tapahtumat alkoivat paljastua erään vanhuksen murhayrityksestä talvella. - Olemme tehneet tekijäkeskeistä tutkintaa. Perusasia on ollut se, että missä tämä ihminen on liikkunut, niin kuolleisuus on lisääntynyt. Lisäksi on tietysti teknistä ja taktista näyttöä.

Poliisi on löytänyt mm. uhrien koruja epäillyltä. - Epäilemme, että anastusmotiivi on yksi syy, mutta ei varmaan ainoa.

Poliisi on tutkinnan aikana kaivanut ainakin kaksi ruumista haudoista. - Nyt täytyy harkita onko syytä kaivaa lisää.

Teoista epäilty perushoitaja kiistää syyllistyneensä mihinkään epäillyistä teoista.

Hänet on vangittu ja poliisi jatkaa tutkimuksia. Syytteen nostamisen määräaikaa on tänään jatkettu 17. syyskuuta saakka.

- Kunhan saadaan esitutkinta valmiiksi, niin on syytä keskustella miten hoitajien valvontaa voisi tehostaa.

Lisää aiheesta:

7.5.:

28.4.:

23.4.:

23.4.:

21.4.:

21.4:

21.4:

(MTV3)

Katso rikosylikomisario Kari Tolvasen haastattelu (Huomenta Suomi 20.5.2009)

Lue myös:

    Uusimmat