Mainos

Poliisi sai kiinni pedofiilin internetin ja dna:n avulla

Vantaan poliisi tutkii tapausta, jossa tapahtuma-aikaan alle 16-vuotias tyttö tuli raskaaksi aikuiselle miehelle. Tyttö oli tavannut miehen ensin internetin keskustelupalstalla.

Lapsen saatuaan tyttö kertoi asiasta IRC-galleriassa Helsingin virtuaalisen lähipoliisiryhmän naispoliisille. Hän ei tiennyt miehen henkilöyttä.

Poliisi aloitti rikostutkinnan ja otti dna-vertailunäytteet sekä äidiltä että lapselta. Näytteet analysoitiin poliisin dna-rekisterissä, joka antoi tulokseksi kolme mahdollista isäehdokasta. Näiden dna-näytteet oli taltioitu muun rikostutkinnan johdosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen analyysi yhdisti yhden näytteistä 99,999 prosentin varmuudella yhteen epäillyistä. Asia on siirtymässä syyteharkintaan lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Ilmoittamiskynnys netissä matala

Helsingin poliisin virtuaalinen lähipoliisiryhmä suoritti tutkinnan yhteistyössä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön kanssa, joka johti tutkintaa.

Virtuaalinen lähipoliisiryhmä on puuttunut viimeksi kuluneiden puolen vuoden aikana noin kolmeenkymmeneen erilaiseen seksuaalirikokseen viittaavaan tapaukseen. Ilmoittamiskynnys seksuaalirikoksista näyttää poliisin mukaan olevan internetissä tavallista matalampi.

Seitsemässä tapauksessa asiasta on kirjattu rikosilmoitus. Yleisin rikosnimike on ollut lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, mutta joukossa on myös törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus.

Virtuaaliselle lähipoliisiryhmälle tulee kuukausittain noin kaksikymmentä erilaista toimenpiteeseen johtavaa ilmoitusta.Helsingin poliisilaitos aloitti lähipoliisitoiminnan sosiaalisessa mediassa vuoden 2008 syksyllä IRC-galleria-yhteisöpalvelusta. Sittemmin aktiiviseen käyttöön on otettu Messenger ja Facebook.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.