Poliisi saa vuosittain ilmoituksia sadoista eläinrääkkäyksistä

Poliisille tulleiden eläinrääkkäyshälytysten määrä on tilastojen mukaan viime vuosina ollut kasvussa. Joko ihmiset ilmoittavat tapauksista herkemmin tai eläimiä kohdellaan aiempaa huonommin.

Erityinen hyppäys ilmoitusten määrässä on tapahtunut viime vuodesta. Kun vuonna 2013 ilmoituksia tehtiin 742, tänä vuonna hälytyksiä on tullut jo yli 800.

Varsinaisia rikosilmoituksia eläinten kaltoinkohtelusta poliisi saa vuosittain Suomessa noin 500. Rikosilmoitusten määrissä ei tilastojen mukaan ole tapahtunut suuria muutoksia. 

– Monesti poliisi selvittää tilanteen paikan päällä, eikä tunnusmerkit rikosilmoitukseen asti täyty, selvittää erikoissuunnittelija Juha Helenius Poliisiammattikorkeakoulusta. 

Kuka ilmoituksia tekee?

Tyypillisesti eläimen huonosta kohtelusta ilmoittaa henkilö, joka on nähnyt eläimen, esimerkiksi koiran, kaltoinkohtelua yleisellä paikalla. Rikosylikomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista kertoo, että myös naapurit ilmoittavat useimmiten poliisille koiran jatkuvasta haukkumisesta tai huonosta kohtelusta.

– Toinen väylä on se, että eläinlääkäri tekee poliisille tutkintapyynnön tai virka-apupyynnön. Eläinlääkäri on käynyt jossakin asunnossa ja todennut eläimen joutuneen rikoksen kohteeksi, Seppälä kuvaa. 

 Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä käyty runsaasti keskustelua siitä, miten eläimen kaltoinkohteluun voi puuttua. Keskustelu sai alkunsa Laajasalon traagisesta surmatapauksesta. Väkivaltainen henkirikos sai alkunsa siitä, kun uhri oli antanut palautetta eläinten huonosta kohtelusta. 

Minne otan yhteyttä?

Oikea osoite ilmoittaa eläimen huonosta kohtelusta on poliisi. Rikoksen tunnusmerkistö saattaa täyttyä siitä, ettei esimerkiksi koiran perushuolto pelaa. Eläimelle ei myöskään saa tuottaa mitään tarpeetonta kipua tai tuskaa eli eläintä ei saa potkia, lyödä tai retuuttaa.

 – Monta kertaa, kun tällaista asiaa on tutkittu ja menty paikalle, on nähty koiran jätöksiä ympäri asuntoa, ei ole tuoretta vettä ja naapuri kertoo, että koira haukkuu yöt ja päivät sisällä. Poliisillahan on oikeus tarkastaa tällinen asunto, jos epäillään eläinsuojelurikosta, Seppälä muistuttaa.  

Kuinka usein poliisi sitten ehtii käydä paikalla? Luulisi, että poliisilla riittää ihmistenkin ongelmissa tekemistä.

 – Se on aina vähän tapauskohtaista. Usein tällaisen ilmoituksen yhteydessä poliisi tutkii mahdollisia aiempia ilmoituksia samasta tapauksesta, tarkastaa kohteen mahdollista rikoshistoriaa ja tilanteesta riippuen käy paikalla. 

– Jotta esitutkintakynnys ylittyy, niin monesti pitää olla konkretiaa rikoksesta. Esimerkiksi, että samaan tapaukseen liittyen tulee useita eri rikosilmoituksia eri tahoilta eri paikoista ja eri aikoina. Toisaalta esitutkintakynnyksen ylittyminen on aika matala poliisilla, että meillä on mielestäni riittävät toimivaltuudet ja jopa velvollisuudet toimia, Seppälä sanoo.

Eläinsuojeluyhdistys apuun

 Jos esitutkintakynnys ylittyy, poliisi alkaa tutkia tapausta. Tämän jälkeen asia etenee normaalin rikostutkinnan mukaisesti.

 – Tarvittaessa eläin viedään eläinlääkärin tutkittavaksi ja hän antaa siitä lausunnon. Meillähän on laissa pykälät siihen, miten vaarallisten eläinten akuuteissa tapauksissa menetellään. Akuuteissa tapauksissa poliisilla on mahdollisuus lopettaa eläin, jos se voi aiheuttaa vaaraa ympäristölleen, Seppälä sanoo.

Tuomioistuin määrä lopulta eläimen kaltoinkohtelijalle rangaistuksen. Eläinsuojelurikoksesta saa useimmiten sakkoa tai eläimenpitokiellon määräajaksi. 

Eläin voidaan tarvittaessa takavarikoida eläinsuojeluyhdistyksen haltuun. Esimerkiksi Helsingin poliisilla on sopimus Viikin pieneläintalon kanssa siitä, että koira voidaan tarvittaessa ottaa sinne joksikin aikaa säilytykseen. Useimmiten eläin joudutaan lopettamaan, jos sille ei löydy uutta kotia tai sen katsotaan kärsineen liikaa. 


Poliisille ilmoitetut eläinsuojelurikokset koko maassa

Ilmoitettu kpl20102011201220132014
Eläinsuojelurikos
359321267368270
Lievä eläinsuojelurikos
3648293726
Törkeä eläinsuojelurikos
05151512
Eläinsuojelurikkomus
155167134133116
Yhteensä550541445553424

Lähde: PolStat (Tilastoista ei ole mahdollista eritellä sitä, onko rikoksen kohteena ollut lemmikkieläin).

Lue myös:

    Uusimmat