Mainos

Poliisi saa etsiä kiellettyjä juomia vain nuorten laukuista

Lisäksi poliisilla pitää olla "todennäköiset syyt epäillä", että nuorella on mukanaan alkoholijuomia.

Poliisi ei pääse etsimään alkoholia nuorten vaatteista ja laukuista aivan niin vapaasti kuin hallitus oli ehdottanut. Eduskunnan perustuslakivaliokunta edellyttää, että hallituksen esitystä muutetaan muutamilta osin.

Alle 18-vuotiailta nuorilta voidaan tarkastaa vain mukana olevia tavaroita kuten reppuja, mutta ei vaatteita. Lisäksi poliisilla pitää olla "todennäköiset syyt epäillä", että nuorella on mukanaan alkoholijuomia.

Sitä vanhempien tutkimiseen ei tule mitään uusia valtuuksia. Hallitus oli ehdottanut, että poliisi saisi tutkia, onko 18-19-vuotiailla mukanaan väkeviä juomia. Tämänikäisellä saa lain mukaan olla hallussaan vain mietoja alkoholijuomia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta perustelee ehdottamaansa rajausta alle 18-vuotiaiden tarkastukseen sillä, että poliisin puuttuminen henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on erityisesti lapsen näkökulmasta verrattain järeä toimenpide, varsinkin jos se tapahtuu julkisella paikalla.

Jos taas 18-vuotiaalta täysi-ikäiseltä voitaisiin ryhtyä etsimään pelkän epäilyn perusteella väkeviä juomia, valiokunnan mielestä riski joutua mielivaltaisesti kohdelluksi on liian suuri. Valiokunta huomauttaa, että kysymys on kuitenkin vähäisestä hallussapitorikkomuksesta.

Lakiesityksen käsittely jatkuu eduskunnan lakivaliokunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.