Mainos

Poliisi: Polkupyörä lähtee varkaan mukaan lähes mistä vaan

Poliisi muistuttaa, että pyöräilykauden alkaminen saa myös polkupyörävarkaat liikkeelle.

Suurin osa polkupyörävarkauksista keskittyy isoihin kaupunkeihin. Esimerkiksi Helsingissä varastetaan vuosittain noin 3000 pyörää. Eniten pyöriä viedään suurilta pysäköintipaikoilta asemien yhteydestä. Helsingin poliisin rikoskomisario Juha Laaksosen mukaan polkupyörä voi kuitenkin lähteä varkaan matkaan lähes mistä paikasta tahansa.

- Yleisimpiä paikkoja on tietysti tällaiset julkiset pysäköintipaikat, rautatie- ja metroasemat, asuntojen pyöräsuojat tai oppilaitosten pyörätelineet. Mutta oikeastaan pyöriä varastetaan mistä vaan, paitsi ehkä asunnoista sisältä.

Laaksonen kertoo, että varkaille kelpaavat kaikki pyörät aina lastenpyöristä kalliisiin maastopyöriin. Hänen mukaansa polkupyörävarkaita on pääasiassa kahta tyyppiä.

- Pitkälti polkupyörävarkaat ovat huumausaineiden käyttäjiä jotka rahoittavat varkauksilla omaa käyttöään. Sitten on myös satunnaisia varkaita, jotka eivät jostain syystä jaksa kävellä matkaansa vaan nappaavat lukitsemattoman pyörän ja hylkäävät sen sitten käytön jälkeen.

Vuosittain Suomessa varastetaan noin 17 000 pyörää, joista saadaan takaisin vain noin joka 26. pyörä. Laaksosen mukaan heikkoa palautusprosenttia selittää osittain se, että ihmiset eivät kysele kovin aktiivisesti pyöriensä perään.

- Osa polkupyöristä tulee poliisin haltuun löytöpyörinä. Poliisi ei pysty niitä välttämättä jäljittämään mitenkään, sillä usein niistä on usein pyyhitty tunnistetiedot pois. Joten myös pyörien omistajien kannattaisi aktivoitua, Laaksonen muistuttaa.

 • Pyöräilijän muistilista varkaiden varalle:
 • - Mieti mihin jätät pyöräsi, suosi mahdollisimman näkyviä paikkoja
 • - Lukitse pyöräsi mahdollisimman hyvällä, vakuutusyhtiöiden hyväksymällä lukolla
 • - Turvamerkitse pyörä, pyörän voi varmuuden vuoksi myös kuvata tuntomerkkejä varten
 • - Kallis pyörä kannattaa kantaa säilytettäväksi omalle parvekkeelle/asuntoon, jos mahdollista

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.