Poliisi pohtii suhtautumistaan Facebook-kokoontumisiin

Internetin yhteisöpalveluissa järjestetyt kokoontumiset ovat poliisin tarkkailun alla. Poliisihallituksen valvonta- ja hälytystoimintayksikön johtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että suhtautumista ilmiöön mietitään.

- Tähän saakka kokoontumiset ovat olleet satunnaisia ja pieniä. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että ennakkoilmoittamisen kynnys on ylittymässä, hän toteaa viitaten Turun Kupittaan Botellón-tapahtumaan.

Poliisi korostaa, että sopivan kokoisen juhlaseurueen kokoontuminen sopivaan paikkaan ei ole ongelma. Oikeuden kokoontumiseen suo Suomessa perustuslaki. Poliisin kannalta ongelmalliseen tilanteeseen tullaan, jos kokoontuminen uhkaa ihmisten tai omaisuuden turvallisuutta.

- Poliisin tehtävä on puuttua asiaan, jos perusoikeudet ovat uhattuna. Yhdellä perusoikeudella ei voi polkea muita perusoikeuksia, Kolehmainen selvittää.

Kolehmainen muistuttaa, että tarvittaessa kokoontumisen alullepanija voidaan selvittää oikeudessa. Toistaiseksi tietoverkon yhteisöpalveluissa tai keskusteluryhmissä koolle kutsuttujen tapahtumien järjestäjiä on selvitetty vain Kaljakellunnan kohdalla vuonna 2009. Tuolloin Vantaan käräjäoikeus hylkäsi tapahtuman verkkosivujen ylläpitäjien syytteet kokoontumisrikkomuksesta.

Varaudu vastuuseen

Järjestäjän selvittäminen on Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mielestä mielenkiintoinen kysymys. Periaatteessa se, että ryhtyy kokoontumista masinoimaan voi lain edessä riittää, vaikkei puuhaaja tapahtuman järjestäjäksi tunnustaudukaan.

- Kiinnostava kysymys on se, että voiko olla sellaisia tapahtumia, joilla ei ole ollenkaan järjestäjiä.

Nuotio arvioi, että puolispontaanien tapahtumien ponnahtelu voi johtaa viranomaisten vastuun lisääntymiseen. Toisaalta kutinaa kutsua esimerkiksi Facebookissa kekkereitä kokoon kannattaa oikeusoppineen mukaan vastustaa.

- Vähän varovainen kannattaa olla, varsinkin jos puhutaan isommista tapahtumista. Järjestäjällä voi olla vastuu esimerkiksi tapahtuman turvallisuudesta.

Aineellisten vahinkojen kohdalla tämä voisi merkitä esimerkiksi korvausvastuuta.

Nuotio arvioi, että verkossa koolle kutsuttujen tapahtumien säännöt selviävät vähitellen yrityksen ja erehdyksen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat