Mainos

Poliisi pelkää inkeriläishuumeliigan hengen puolesta

Helsingin poliisi pelkää inkeriläisen heroiiniliigan hengen puolesta. Nuoret eivät poliisin mukaan ymmärrä, miten vakava heidän tilanteensa on. Poliisi luonnehtii heitä sekä rikoksentekijöiksi että uhreiksi.

Poliisin huostassa olleille nuorille on tarjottu mahdollisuutta päästä vieroitushoitoon, mutta vasta kaksi on siihen hakeutunut. Muutama muu on yrittänyt ja keskeyttänyt. -Vaikka nuoret saataisiin hoitoon ja heidän omaisuusrikoksensa sovittaisiin oikeudessa, heitä odottaa kuitenkin huumevelkojen perijät kadulla. Ja nehän eivät ole mitään ulosottomiehiä, rikosylikonstaapeli Vesa Lilja toteaa. Poliisin arvion mukaan 50-60 hengen ydinporukka on vuoden ensimmäisten kahdeksan kuukauden aikana käyttänyt kovia huumeita noin 2,5-3 kiloa. Määrän arvo on katukaupassa 5-6 miljoonaa markkaa. Samansuuruiseksi poliisi arvioi varovaisesti nuorten tekemien omaisuusrikosten arvon. Sen vuoksi osa heistä on jo saanut ja osa on saamassa suuret korvausvaatimukset oikeudessa. Niiden lisäksi nuorilla on runsaasti huumevelkoja rikollisjärjestöille. Heidän joukossaan on myös diilereitä.

Liljan mukaan nuoret ovat hämmästyttävän yhteistyöhaluisia. -He tuntevat kuitenkin itse tarvetta lopettaa olosuhteista johtuvan rikos- ja huumekierteensä. Tähän mennessä tutkintovankeudessa on ollut parikymmentä inkeriläistä paluumuuttajaa, pidätettynä viitisentoista ja kuulusteltavina muutama. Juttu on kuitenkin laajenemassa. Tutkinta aloitettiin huhtikuussa. Huumeisiin sortuneet inkeriläisnuoret ovat iältään noin 17-21 -vuotiaita. Suurin osa heistä on muuttanut Suomeen nelisen vuotta sitten, eivätkä he vielä kunnolla osaa kieltä. Poliisin mukaan nuoret ovat syrjäytyneet heti muutettuaan ja viranomaiset ovat unohtaneet heidät tyystin. He ovat pieni marginaalinen joukko, jota yhdistää sama kieli ja kulttuuri. Nuorten taustat eivät mitenkään poikkea suomalaisten, vastaaviin ongelmiin joutuneiden nuorten taustoista. Liljan mukaan nuoret ovat hankkineet huumeet pääosin Venäjän ja Viron kautta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.