Mainos

Poliisi paljasti: Näillä kikoilla taskuvarkaat iskevät

Poliisin tietoon tuli Helsingissä viime vuonna noin 8 300 taskuvarkautta. Näistä aiheutui noin kahden miljoonan euron vahingot.

Helsingin poliisi valotti tänään yleisimpiä keinoja, joilla ammattivarkaat vievät uhrinsa lompakon tai puhelimen.

– Valtaosa teoista on tehty siten, että uhrilla ei ole minkäänlaista käsitystä anastuksesta. Rikos huomataan siinä vaiheessa kun pitäisi soittaa johonkin tai tarvitaan rahaa maksamiseen, rikosylikomisario Juha Laaksonen kuvailee.

Erityisen riskialttiita paikkoja ovat ravintoloiden ja baarien tiskit, jossa asiakas on maksamassa ostoksiaan.

– Siinä yhteydessä hänen kylkeen liimautuu tekijä, joka urkkii pin-koodin ja odottaa sopivaa tilannetta, jossa lompakko tai maksukortti saadaan anastettua. Tämän jälkeen kortti annetaan kolmannelle tai neljännelle henkilölle, joka käy vetämässä tilin sileäksi limittiin asti.

– Yhden illan aikana saattaa ravintolasta lähteä kymmenen lompakkoa tai kännykkää. Kaverit käyttäytyvät erinomaisen hyvin. Pyörivät ravintoloissa vesiselvänä ja saattavat sillon tällön ottaa jääveden, etteivät herättäisi epäilyksiä.

Laaksonen luetteli myös muita toimintatapoja, jotka ovat paikoin erittäin taitavia ja mielikuvituksekkaita.

– On erilaisia tapoja, miksi lähestytään esimerkiksi piknikillä olevia ihmisiä. Kerätään vaikka pulloja ja samassa yhteydessä kerätään vähän muutakin. Lapulla ja lehdellä hämääminen oli etenkin tänä vuonna paljon käytetty tekotapa, Laaksonen kertoi.

– Sitten on automaatilla rahanheitto: heitetään maahan pikku seteli, koputetaan automaatilla olevan selkään ja kun hän kiinnittää huomiota maahan, niin kortti lähtee. Ja totta kai tätäkin ennen on urkittu pin-koodi.

Valtaosa taskuvarkaista tulee Suomeen ulkomailta. Häikäilemättömien varkaiden kohteeksi valikoituu myös muista syistä maassamme vierailevia.

– Aina silloin tällöin tulee esille myös valepoliiseja, joita yleensä esittää ulkomaalaiset kaverit. Heidän uhreinaan ovat yleensä turistit, rikosylikomisario huomioi.

– Sitten on Euroopastakin tuttuja tekotapoja, että heitetään jotain likaa takkiin ja tarjotaan apua sen putsaamiseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.