Mainos

Poliisi paljasti laajan pimeän työvoiman renkaan

Jutun pääepäilty on Kemi-Tornion alueella asuva mies, joka on tuomittu aiemminkin samantyyppisistä rikoksista ehdolliseen vankeuteen ja lähes 200 000 euron vahingonkorvauksiin verottajalle.

Poliisi on paljastanut pimeää rakennustyövoimaa käyttäneen yritysringin Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa. Tutkittavana on ollut noin viiden vuoden ajalta Suomessa viisi ja Ruotsissa kolme yhtiötä. Yritykset ovat maksaneet verottomia palkkoja 100-150 työntekijälle, joista alle puolet on suomalaisia ja lähes kaikki loput ruotsalaisia.

Kuutamokeikkarypästä selvitettiin keskusrikospoliisin (KRP) pohjoisen osaston, Tornion poliisin, veroviranomaisten sekä Ruotsin poliisin ja verottajan yhteistyönä. Yritysten jäljille päästiin verottajan valvonnan tuloksena.

KRP:n rikoskomisario Kari Pakanen kertoo, että jutun pääepäilty on Kemi-Tornion alueella asuva mies, joka on tuomittu aiemminkin samantyyppisistä rikoksista ehdolliseen vankeuteen ja lähes 200 000 euron vahingonkorvauksiin verottajalle. Lisäksi syytteitä on odotettavissa 5-7 rakennusyhtiöissä toimineelle.

Pimeitä palkkoja saaneiden osalta verottaja on asianomistaja. Lapin veroviraston verotarkastaja Liisa Kauppila sanoo, että heiltä peritään jälkiverot. Syytteet mahdollisista veropetoksista harkitaan tapauskohtaisesti.

Tutkinnassa on kuulusteltu noin viittäkymmentä suomalaista työntekijää. Osaa heistä ei epäillä veropetoksesta, Pakanen korostaa.

Urakoita Ruotsissa

Pimeää työtä teettäneet suomalaiset yritykset ovat tehneet putkiasennuksia ja hitsauksia pääasiassa Ruotsissa ja ruotsalaisen yhtiön aliurakoitsijana. Toimeksiantajina on ollut muun muassa suuria metallialan yrityksiä ja tehtaita. Joitakin urakoita on tehty myös Kemi-Tornion alueen tehtaissa. Pakasen mukaan niiden määrä on ollut vähäinen.

Työurakoista maksetut rahat tulivat ensin ruotsalaisten yhtiöiden tileille. Sieltä rahat on pääosin siirretty suomalaisten yritysten tekemiä laskuja vastaan suomalaisille pankkitileille, josta ne on lähes heti nostettu suurina käteisnostoina ulos.

Pakasen mukaan laskutettuja varoja on ollut yhteensä noin viisi miljoonaa euroa. Näistä osa maksettiin palkkoina työntekijöille ja osa jäi rikoshyötynä epäiltyjen haltuun. Poliisi sai takavarikoitua rikoshyötynä 200000 euroa.

Syyteharkintaan tapaus menee todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.