Mainos

Poliisi paljasti kaikkien aikojen huumevyyhdin

Liiga salakuljetti huumeet rekka-autoilla Hollannista Suomeen, jonka jälkeen ne kätkettiin pääkaupunkiseudulle maastoon. Ostajalle tarjottiin kartta, mistä hakea huumeet.

Helsingin huumepoliisi on paljastanut kaikkien aikojen suurimman huumausaineliigan Suomessa. Kahden helsinkiläisveljeksen epäillään salakuljettaneen rekka-autoilla Hollannista Suomeen muutaman vuoden aikana 3000 kiloa hasista ja 20 kiloa kokaiinia.

Huumausaineiden arvo Suomessa on yli 20 miljoonaa euroa. Hasismäärästä saisi poliisin laskujen mukaan 9 miljoonaa kerta-annosta. Yksittäiset Suomeen tuodut hasiserät ovat olleet 300-500 kiloa.

- Huumausaineet kätkettiin pääkaupunkiseudulle maastoon. Esimerkiksi Porvoossa, Sipoossa, Espoossa ja Vantaalla on ollut isoja huumausainekätköjä, kertoo rikosylikomisario Jari Aarnio Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä.

Polisi pidätti huumeliigan päätekijät huumekätköltä Vantaalla toukokuussa. Maastopyörillä huumepoliisia karkuun yrittäneet tekijät saatiin kiinni lyhyeksi jääneen taka-ajon jälkeen.

Esitutkinnan aikana takavarikoitiin liigan jäljiltä yli 310 000 euroa käteistä rahaa, 23 kiloa hasista, 2 kiloa kokaiinia, autoja, aseita, moottoripyöriä sekä koruja ja kelloja yli 100 000 euron arvosta.

Jutun tiimoilta on vangittu yli 21 henkilöä. Vangitut ovat kaikki suomalaisia. Liigan päätekijät ovat helsinkiläisiä miehiä; 31-vuotias yrittäjä, vankilatuomiota liki neljä vuotta pakoillut 37-vuotias muusikko ja 40-vuotias yrittäjä. Yksi liigan hollantilaisista salakuljettajista on vangittuna Ranskassa.

- Päätekijät ovat pitäneet yhteyttä Keski-Eurooppaan ja tavanneet kansainvälisiä huumekauppiaita. Suomessa on ollut vastaanottajat, jotka kätkee huumeet maastoon. Kätköt on aina kaivettu etukäteen, Aarnio kuvailee.

Myyntitilanteessa liiga tarjosi ostajalle kätkölle johtavan kartan. Kaikki salakuljetetut huumausaineet on myyty suomalasille huumemarkkinoille. Huumausaineet on pääosin myyty pääkaupunkiseudulle ja Etelä-Suomen alueelle.

Liigan jäseniä epäillään lisäksi rahanpesurikoksista. Tekijät ovat perustaneet useita yrityksiä, jotka ovat olleet peiteyhtiötä.

- Peiteyhtiöiden avulla on huumausainerikoksista saatuja rahavaroja siirretty ulkomaille, Aarnio sanoo.

Helsingin käräjäoikeus on takavarikoinut tekijöiden omaisuutta 17 miljoonan euron edestä.

- Kun mietitään, kuinka paljon liiga on tenhyt tällä rahaa, liikutaan puhtaassa voitossa yli 10 miljoonan euron, Aarnio sanoo.

1980-luvulla suurimmat huume-erät olivat kymmeniä kiloja, 1990-luvulla satoja, mutta nyt puhutaan tonneista. Salakuljetus alkoi vuonna 2003.

(MTV3-Johanna Sainio)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.