Mainos

Poliisi paljasti järjestäytyneet romanialaisliigat - paritusta ja omaisuusrikoksia

Helsingin poliisilaitos on tutkinut Romanian kansalaisten järjestäytynyttä rikollisuutta. Poliisi epäilee kymmenien henkilöiden sotkeutuneen paritukseen ja omaisuusrikosten sarjaan.

Tutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna 68 Romanian kansalaista, joista 28 on vangittu.

- Todelliset johtajat ovat Romaniassa, huumerikosyksikön päällikkö Jari Aarnio sanoo.

Poliisi sai syksyllä 2010 vihiä rikossarjasta ja tarkkaili epäiltyjä. Helsingin keskustassa toimi romanialaisten parittajien organisaatio, jota johti romanialainen mies. Hän tilasi omaan sukuunsa kuuluvia henkilöitä hoitamaan toimintaa.

- Romanikerjäläisillä ei ole mitään tekemistä jutun kanssa, Aarnio toteaa.

Parittajan oli maksettava tuhannen euron kynnysraha toiminnan aloittamiseksi ja 300 euron viikkomaksu. Prostituoidut olivat samaan suureen sukuun kuuluvia, jotka maksoivat parittajalle osuuden maksuista. Rahat - poliisin mukaan 72 000 euroa - toimitettiin Romaniaan. Velkojen perinnässä käytettiin väkivaltaa.

Parittajia on nyt tutkintavankeina viisi, joista yksi on nainen. Kerrallaan Suomessa on ollut 5-10 naista vuoden ajan. Nuorimmat olivat 19-vuotiaita.

- Toimintaa oltiin laajentamassa, mutta poliisi pääsi puuttumaan tilanteeseen, tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kertoo. Asiakkaat olivat suomalaisia.

Kymmeniä omaisuusrikoksia

Samassa vyyhdissä poliisi törmäsi myös omaisuusrikoksiin. Paritus- ja omaisuusrikosjuttujen päätekijät tunsivat toisensa, mutta hoitivat haarojaan itsenäisesti. Tutkinnassa selvisi kymmeniä omaisuusrikoksia eri puolilla maata, muun muassa Imatralla, Vantaalla, Salossa, Hämeenlinnassa, Nokialla, Pyhtäällä, Janakkalassa ja Karkkilassa. Kohteet olivat useimmiten yksityisasuntoja ja kultasepänliikkeitä.

Suomessa asuva romanialaismies tilasi tekijät Romaniasta Suomeen, asutti heidät ja teki ennakkotiedustelut kohteisiin. Tekijät olivat Suomessa muutaman viikon.

- Tekijät ovat ummikkoja ja paikat on katsottu heille valmiiksi, Aarnio kertoi. - Ennakkotiedustelut on tehty tarkkaan. Keikalla on pari jätkää varkaissa ja pari vartiossa. Tavarat kätketään heti metsään ja haetaan lähipäivinä.

- Kun me otetaan yhdet kiinni, mutta seuraavana päivänä tänne tilataan uudet tekijät. Se toimii kuin liukuhihnalla.

Europolin kautta on selvinnyt, että osa nyt Suomessa kiinnijääneistä on tehnyt omaisuusrikoksia eri puolilla Eurooppaa.

Poliisi on saanut tutkinnan aikana takaisin 115 000 euron arvosta varastettua tavaraa.

- Parhaiten saimme heitä kiinni Helsingin ja Turun satamassa, Aarnio sanoo.

(MTV3)

Katso Jarkko Sipilän juttu (Seitsemän uutiset 9.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.