Mainos

Poliisi paljastaa Jokelan joukkosurman syyt

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen kertoo, että koulusurmaaja kärsi yksinäisyydestä ja koulukiusaamisesta. Lisäksi hän oli erakoitunut ja mielenterveys järkkyi. Kaiken kaikkiaan teko oli monen asian summa.

Tutkinnan perusteella näyttää siltä, että Jokelan koulusurman tehnyt Pekka-Eric Auvinen kärsi yksinäisyydestä ja koulukiusaamisesta. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen kertoo lisäksi, että Auvinen oli erakoitunut ja hänen mielenterveytensä oli epävakaa. Myös yhteiskuntavastaisuus on tulkittavissa joukkosurman motiiviksi. Hertzenin mukaan teko oli monen asian summa.

- Me olemme käyneet läpi Jokelan joukkosurmaajan eli Pekka-Eric Auvisen profiilia ja kaikkia niitä tietoja, mitä on löytynyt esimerkiksi kotietsinnöissä hänen tietokoneeltaan. Näyttää siltä, että surmaaja kärsi yksinäisyydestä ja koulukiusaamisesta. Lisäksi hän käytti masennuslääkkeitä. Kaikki nämä yhdistettynä hänen yhteiskunnanvastaisuuteensa näyttäisi nousevan joukkosurman syiksi.

Surmaaja ei toiminut huumausaineiden alaisena

Poliisi vahvistaa, ettei Auvinen ollut humalassa tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena tekopäivänä.

Surmaaja käytti epäsäännöllisesti mielialalääkkeitä, mutta oikeuskemiallisten tulosten perusteella häneltä ei löytynyt verestä lääkkeitä.

Pollisin mukaan surmaaja valitsi joukkosurman päiväksi Venäjän vallankumouspäivän eli marraskuun 7: nnen. Muuta yhteyttä kyseisen päivä valinnalle ei ole löytynyt. Auvinen on ollut jäsenenä yhteisössä, joka on vaihtanut ajatuksia koulusurmista ja niiden motiiveista. Tutkimuksissa on vahvistunut tieto siitä, että surmaaja on ihannoinut ja kunnioittanut aiempia koulusurmaajia.

Kaikki tutkinnan aikana selvinneet asiat viittaavat siihen, että kukaan ei tiennyt koulusurmista ennakkoon. Surmaaja oli ladannut tiedot internetiin kymmenisen minuuttia ennen kuin toteutti tekonsa. Toistaiseksi ei ole tullut tietoon, että kukaan olisi tiennyt surmista paljon etukäteen.

Suunnitteli tekoa maaliskuusta lähtien

Esitutkinnan mukaan Auvinen oli suunnitellut tekoa viime maaliskuusta lähtien.

Auvisen profiili on valmistunut

- Se kuinka tosissaan hän jo tuolloin on joukkosurmaa suunnitellut, ei koskaan tule meille selviämään. Meillä on sellaista materiaalia, josta voi päätellä, että hän on viime keväästä lähtien ajatellut asiaa. Aseen hankinta on tapahtunut melko paljon myöhemmin, mutta on ollut osa tätä suunnittelua.

Esitutkinta valmistunee joulu-tammikuun vaihteessa.

- Me olemme myös halunneet käydä kaikki hänen nettiyhteydet läpi niin hyvin kuin mahdollista. Olemme tehneet kansainvälistä yhteistyötä muiden poliisiviranomaisten kanssa ulkomailla. Yritämme tulevaisuudessa estää parhaalla mahdollisella tavalla tällaisten tapahtumien synnyn, sanoo rikosylikomisario Rabbe von Hertzen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.