Mainos

Poliisi: P-Irlannin tukikohtaiskun tarkoituksena oli joukkomurha

Myöhään eilisiltana Pohjois-Irlannin armeijan tukikohtaan hyökänneiden asemiesten tarkoituksena oli suorittaa joukkomurha, sanoo paikallinen poliisi.

Asemiehet tappoivat kaksi brittisotilasta ja haavoittivat neljää ihmistä. Välikohtaus tapahtui ennen puolta yötä Suomen aikaa Massereenen tukikohdassa Belfastin lähistöllä.

Tutkinnanjohtajana toimiva poliisikomisario Derek Williamson kertoi toimittajille, että asemiehet tulittivat erikseen niitä ihmisiä, jotka olivat jo lyyhistyneet maahan.

- Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä ollut joukkomurhan yritys, hän sanoi.

Hyökkäys tapahtui, kun sotilaat olivat vastaanottamassa tilaamaansa pizzaa. Britannian yleisradioyhtiö BBC.n mukaan paikalle ajanut kolmen miehen joukkio alkoi tulittaa sotilaita automaattiaseilla.

Kaksi haavoittuneista on sotilaita ja kaksi pizzalähettejä. Kolmen haavoittuneen tila on vakava ja yhden kriittinen.

- Kaksi nuorta miestä menetti henkensä hyvin kylmässä ja armottomassa hyökkäyksessä, jonka takana olevat terroristit eivät sääli eivätkä säälineet eilisiltanakaan ketään lähistölle osunutta, Williamson jyrisi.

- Tähän mennessä tutkimuksissa on jo selvinnyt, että terroristit halusivat tappaa paitsi paikalla olleet sotilaat myös kaksi pizzoja tuonutta miestä. Ammuttuaan ensimmäisen luotisarjan asemiehet liikkuivat maassa makaavien ihmisten luokse ja ampuivat vielä toistamiseen näitä kohti.

Sekä Britannian että Irlannin poliittiset johtajat ovat kiirehtineet sanomaan, ettei hyökkäys saa jarruttaa alueen rauhanprosessia. Välikohtaus oli yksi pahimmista sitten vuoden 1998, jolloin rauhansopimus solmittiin. Tutkija Aki Kalliomäki Helsingin yliopistosta arvioi kuitenkin iskun tietävän huonoa rauhanprosessille.

- Kofliktihan on kestänyt yli 30 vuotta ja nämä askeleet mitä viime vuosina on tehty, on oikeastaan menty enemmän taaksepäin kuin eteenpäin. Nyt kun ollaan saamassa tämä hallitus, niin kyllä tämä on järisyttävä tapahtuma Pohjois-Irlannin historiassa, Kalliomäki toteaa MTV:n uutisille.

Katso Helena Liikasen juttu (Kymmenen uutiset 8.3.2009)

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.