Poliisi on pidättänyt kaasuiskusta epäillyt

Poliisi pidätti sunnuntaina kolme miestä epäiltynä Helsingin Pride-kulkueeseen kohdistuneesta kaasuiskusta. Epäillyt kiistävät teon.

Epäillyt ovat eri paikkakunnilta Helsingin ulkopuolelta. Poliisi selvittää lisäksi viiden muun ihmisen osallisuutta välikohtaukseen.

Tekijät sumuttivat kulkueeseen osallistuneiden päälle pippuri- ja kyynelkaasua lauantaina. Kaasua levisi myös kulkuetta seuranneiden ihmisten päälle.

Poliisi tutkii tekoja pahoinpitelyinä. Tekijöitä epäillään kymmenistä pahoinpitelyistä, sillä kaasulle altistuneita uhreja on kolmekymmentä. Uhrit ovat loukkaantuneet lievästi, mutta asianomistajina on alle 15-vuotiaita lapsia, mikä koventaa rikosepäilyä. Nuorin uhreista on alle 1-vuotias.

Kaasuille altistuminen aiheutti uhreille limakalvojen kirvelyä, hengitysvaikeuksia ja huimausta.

Kaasun sumuttamisen lisäksi miehet huutelivat halventavia iskulauseita kulkueen osallistujille. Poliisi uskoo, että motiivi kaasuiskulle on suvaitsemattomuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Kaasusumutin vaatii viranomaisen luvan

Pahoinpitelyjen lisäksi tekijöitä epäillään vahingoittamiseen soveltuvan aineen hallussapidosta. Kaasusumuttimen hallussapito vaatii viranomaisen luvan. Poliisin tiedossa ei ole, että kenelläkään epäillyllä olisi lupaa ollut.

Muille kuin viranomaisille lupa on myönnetty käytännössä vain, jos luvanhakijalla on työnsä puolesta oikeus tai perusteltu tarve sumuttimeen. Poliisin mukaan laittomia kaasusumuttimia saa helposti ulkomailta.

Epäiltyjen kuulustelu, kymmenien uhrien kuuleminen ja tekninen tutkinta työllistävät poliisia kauan.

- Tutkinnassa menee varmaan aika pitkään. Epäillyt ovat aika hiljaisia poikia, komisario Kari Aaltio sanoi.

Oikeus päättää miesten vangitsemisesta tiistaina.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -kulkueeseen ei ole aiemmin tehty väkivaltaista iskua Suomessa.

Kulkue järjestettiin nykymuodossaan viidettä kertaa. Siihen osallistui tuhansia ihmisiä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat