Mainos

Poliisi nostaa valmiutta Linnan juhlien alla

Presidentinlinnan edustan liikennettä rajoitetaan tarpeen mukaan torstai-iltana. Ongelmia pyritään vähentämään myös poliisien ja taksien yhteistyöllä.

Itsenäisyyspäivän 90-vuotisjuhlien turvajärjestelyt ovat osaavissa käsissä. Niistä vastaa Helsingin poliisi, jonka työnjohtoportaalla on pitkä kokemus Linnan juhlien sujumisesta. Tasavallan presidentin kanslian turvallisuusyksikkö vastaa turvallisuudesta Linnan sisällä yhteistyössä poliisin ja viranomaisten kanssa.

- Poliisi nostaa valmiutta aina tällaisen suuren juhlan aikana, mutta mitään suurempia uhkia ei ole tällä hetkellä tiedossa. Poliisien lopullista mitoitusta tarkistetaan viimeistään itsenäisyyspäivänä, jolloin meillä on viime käden tiedot tilanteesta. Lähdetään siitä, että Linnan edustoja ei tukita ja reitit pidetään auki, kiteyttää ylikomisario Teuvo Saikkonen Helsingin poliisista.

Linnan edusta suljetaan ulkopuolisilta ylioppilaiden soihtukulkueen jälkeen, ja muuta kuin kutsuvierasliikennettä rajoitetaan tarpeen mukaan. Mustiksi tontuiksi itseään kutsuvia mielenosoittajia ei päästetä Linnan edustalle, mutta he saavat marssia ennalta ilmoitetun reittinsä mukaisesti Eirasta Presidentinlinnan ohi Hakaniemeen.

Poliisin ja taksien yhteistyöllä eroon sumpuista

2000-luvun alussa kävi parina kolmena vuonna niin, että juhlavieraiden taksit jäivät sumppuun ihmismeren taa ja kaikki Linnaan johtavat reitit olivat jonkin aikaa tukossa. Vieraat ehtivät ajoissa juhliin, mutta stressiä tukokset aiheuttivat. Turvajärjestelyjen kenttäpäällikkönä toimiva ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä kertoo, että ongelmista päästiin, kun poliisi otti taksitarkastajat yhteistyökumppaneikseen.

Taksitarkastaja välittää takseille ajantasaista tietoa ajoreiteistä ja niillä tapahtuneista muutoksista. Liikennepoliisien tiedot auttavat takseja valitsemaan parhaat ajoreitit ja välttämään niitä, joilla on syystä tai toisesta ruuhkaa tai liikenne on katkaistu.

- Olen ollut monena vuonna poliisin toimintakeskuksessa seuraamassa liikenteen sujumista ja välittämässä tietoja takseille, taksitarkastaja Jukka Korvola sanoo ja iloitsee yhteistyön sujuvuudesta. Hän lisää, että osa taksitarkastajista seuraa taksiliikennettä Mariankadulla yhdessä poliisin kanssa.

Kutsu ja henkilöys tarkistetaan

Linnan sisäisistä turvajärjestelyistä vastaa komisario Jarkko Hynninen Presidentin kanslian turvallisuusyksiköstä. Hän on hoitanut turvaoperaation valmistelut ja toimii yhteistyössä muiden poliisien ja viranomaisten kanssa.

- Tarkalleen ottaen yksikön nimi on Liikkuvan poliisin turvallisuusyksikkö, täsmentää vuodesta 1989 lähtien Linnan kutsujen turvallisuudesta vastannut komisario.

Mittavien järjestelyjen suurimpia haasteita on aikataulussa pysyminen. Hynninen pitää sisääntulovaihetta aikataulullisesti haastavimpana. Kaikilta vierailta tarkistetaan sisään tullessa kutsukortti ja henkilöys. Tutut kasvot eivät käy henkilötodistuksesta.

Vieraita ei kuitenkaan marssiteta metallinpaljastimien eikä läpivalaisulaitteiden läpi, vaikka "kaikki valmiudet on olemassa".

- Kaikki ovat presidentin vieraita ja osaavat arvostaa sitä, Hynninen kiittää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.