Poliisi: Nettipetokset jäävät usein selvittämättä

Netin avulla tehdyt petokset jäävät useimmiten selvittämättä. Keskusrikospoliisin tiedossa ei ole yhtään tapausta, jossa petetyn rahat olisi onnistuttu samaan takaisin. Nettirikollisuus on koko ajan kasvussa, ja poliisi haluaakin muistuttaa ihmisiä netissä piilevistä vaaroista.

Nettirikokset liittyvät keskusrikospoliisin rikosylikomisarion Lars Henrikssonin mukaan yleensä erilaisiin hyödykkeisiin ja palveluihin. Viime aikoina on tullut runsaasti ilmoituksia tapauksista, joissa ihmiset ovat menettäneet rahojaan esimerkiksi netissä hierotuissa autokaupoissa. Tyypillisiä tapauksia ovat myös lottovoitot, esimerkiksi tapaus, jossa henkilö on maksanut noin 100 000 euroa erilaisia maksuja, jotta saisi voiton kotiutettua.

- Ne alkavat usein jostakin pienestä summasta, joka pitää maksaa. Jos joku sitten alkaa summia maksaa, sitten lypsätään niin kauan kuin mahdollista, Henriksson kuvailee.

Henriksson kertoo, että nettipetoksen tekijät ovat rakentaneet koko toimintansa sen varaan, etteivät jää kiinni.

- He käyttävät sähköpostitilejä, puhelinnumeroita ja pankkitilejä, jotka eivät mahdollista heidän tunnistamistaan. Me olemme riippuvaisia ulkomaalaisten viranomaisten avusta ja jotkut maat ovat asettaneet tutkinnalle rajoituksia näissä asioissa. Esimerkiksi jos rikosvahinko on alle 5000 euroa, monissa maissa ei ryhdytä mihinkään toimenpiteisiin, sillä juttuja on yksinkertaisesti niin paljon, Henriksson sanoo.

Poliisi: Tapauksia yksinkertaisesti liikaa

Moni on mennyt lankaan myös saatuaan sähköpostia, jossa kerrotaan työpaikasta tai perinnöstä, mutta pyydetään rahaa ennen kuin asia etenee. Henrikssonin mukaan poliisi ei pidä nettipetoksista tilastoja, mutta tapauksia on viikoittain selvitettävänä.

- Niitä tapahtuu yksinkertaisiesti liian paljon, Henriksson harmittelee.

Poliisin mukaan huijauksia on ainakin viime aikoina tehty eniten muun muassa Espanjasta ja Britanniasta. Myös Kaukoidästä ja Afrikasta on tehty paljon huijauksia, tuoreessa muistissa ovat vielä esimerkiksi nigerialaiskirjeet.

Jokainen voi omalta osalta yrittää välttää huijatuksi tulemista tekemällä vaikkapa netissä hakuja tiedoilla, mitä tarjouksissa esiintyy. Netti on Henrikssonin mukaan täynnä sivustoja, jotka keräävät tietoja huijauksista ja jotka ilmoittavat, jos huijaus on tapahtunut. Toinen toimintaohjeon se, että ei pidä ryhtyä netissä suurempiin ostoksiin kuin mitä on valmis menettämään. Suuria rahasummia ei nettikaupassa yksinkertaisiesti kannata käyttää.

- Kyse ei ole siitä, etteikö olisi tietoja näistä asioista jo aivan riittävästi. Netissä kuka tahansa voi esiintyä kenenä tahansa. Siellä pitää olla tarkkana, Henriksson summaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat