Mainos

Poliisi: "NBK-johtajalla vakaa tahto selvittää vanhat henkirikokset"

Poliisi selvittää kahta vanhaa henkirikosta NBK-rikollisjärjestön johtohahmon kertomusten perusteella. NBK-johtaja Lauri Johansson kertoi tunnustuksista tammikuun Alibissa, mutta nyt poliisi on edennyt tutkimuksissa. - Hänellä on vakaa tahto selvittää asiat, rikosylikomisario Kari Tolvanen Helsingin rikospoliisista sanoo.

Helsingin rikospoliisi tutkii Remu Aaltosen veljen, Jari Aaltosen murhaa. Aaltonen katosi elokuussa 1998. Keskusrikospoliisilla puolestaan on työn alla Pauli Saastamoisen murha. Huumekauppaa tehnyt Saastamoinen löydettiin surmattuna satama-altaasta Kotkasta heinäkuussa 1992.

- Hän on ollut kuulusteluissa hyvin avoin. Hän haluaa puhdistaa pöydän, Tolvanen kuvaa Johanssonin kuulusteluja. Alibissa Johansson kertoi tunnustusten perusteeksi uskoon tulon.

Johansson istuu vankilassa elinkautista vankeusrangaistusta, jonka hän sai NBK-jengistä eroon pyrkineen Sami Huhtimon murhasta. Huhtimo ammuttiin metsikössä Porvoossa syksyllä 2001.

Tolvasen mukaan Johansson on näyttänyt poliisille alueen, jolle Jari Aaltosen ruumis aikanaan kätkettiin. Kyse on metsästä Uudellamaalla. Sen tarkemmin Tolvanen ei halua paikkaa täsmentää. Etsinnät ovat edelleen käynnissä, joten ruumista ei ole löytynyt. Asiasta kertoi Iltalehti nettisivuillaan.

Aaltosen ruumista on vuosien varrella etsitty monista paikoista, mm. Helsinki-Lahti -moottoritien siltapilareista. Aaltonen katosi 31.elokuuta 1998. Viimeinen havainto on bensa-asemalta Mellunmäestä.

Johanssonin lisäksi Aaltosen murhasta epäillään toista elinkautisvankia.

Johanssonia epäilty aiemmin Saastamoisen murhasta

Pauli Saastamoinen löydettiin surmattuna Kotkan Hallan satama-altaasta heinäkuussa 1992. Miehellä oli jalassa betonipainot, mutta ruumis nousi pintaan kaasuuntumisen ansiosta. Saastamoinen oli ammuttu.

Juttua selvittänyt krp epäili Johanssonia jo tuoreeltaan ja hän oli jutussa vangittuna vuonna 1993. Johansson kiisti, eikä näyttöä ollut tarpeeksi.

Nyt Johansson on tunnustanut henkirikoksen ja poliisi selvittää vanhaa juttua uudestaan. - Meidän on selvitettävä miten paljon jutusta on ollut yksityiskohtia esillä aikanaan kuulusteluissa ja tiedotusvälineissä, rikosylikomisario Tero Haapala krp:stä sanoo. Näin poliisi pystyy punnitsemaan tunnustuksen arvon.

Poliisi ei kerro epäilläänkö teosta muita henkilöitä. Vuonna 1993 jutussa oli Johanssonin ohella toinenkin epäilty.

Tunnustus Alibissa

Lauri Johansson sanoi Alibin tämän vuoden ensimmäisessä numerossa suoraan. -Olen tappanut Jari Aaltosen ja Saastamoisen.

Poliisi on vaitonainen siitä mistä muista rikoksista Johansson on kuulusteluissa kertonut. Hänen kertomuksiaan kuvataan kuitenkin hyvin avoimiksi.

NBK-kerhon nimi tulee sanoista Natural Born Killers (Syntyneet Tappajiksi). Johansson perusti jengin erään toisen miehen kanssa elokuussa 1999. Johansson on aikanaan julkisuudessa sanonut, että jengin pääsyvaatimuksena on tehty henkirikos. NBK-kerholaiset ovat hoitaneet mm. väkivaltaista velanperintää ja huumekauppaa.

Lauri Johansson on tuomittu muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Johansson sai vuoteen 2001 ajoittuneesta amfetamiinikaupasta kahdeksan vuoden tuomion. Samana vuonna hän sai elinkautisen Huhtimon murhasta.

Käräjäoikeus tuomitsi Huhtimon murhasta kaksi muutakin NBK-jengiläistä, mutta hovioikeus vapautti heidät. Johansson otti murhan omalle kontolleen.

Helmikuussa 2001 Johansson joutui itse murhayrityksen kohteeksi, kun hänen autoonsa Espoon Karakalliossa asennettiin autopommia. Se räjähti kuitenkin asentajan käsiin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja