Mainos

Poliisi muuttaisi työnkuvaansa

Poliisi haluaa eroon juopuneiden säilytyksestä ja valvonnasta, löytötavaratoiminnasta sekä muiden kuin tutkintavankien kuljetustehtävästä.

Poliiseja haluttaisiin lisätä

Poliisin palveluja ja tehtäviä vähentämällä voidaan jossain määrin ohjata poliisin henkilöstöresursseja muihin tehtäviin. Poliisitoiminnan arviointihanketta ajanut työryhmä ehdottaa, että poliisin tehtävistä siirrettäisiin pois ei-väkivaltaisten juopuneiden säilytys ja valvonta, vanginkuljetus poliisivankiloissa olevia tutkintavankeja lukuun ottamatta sekä löytötavaratoiminta.

Poliisitoiminnan arviointi -työryhmä toteaa loppuraportissaan, että esimerkiksi liikenneturvallisuuden tehtäväalueella tulisi erikseen selvittää, missä määrin taajamien automaattinen liikennevalo- ja nopeusvalvonta sekä linja-autokaistojen käytön valvonta voitaisiin siirtää muille viranomaisille. Kriittisesti tulisi arvioida myös poliisin työajan käyttöä vähäisten peltikolarien tutkintaan.

Työryhmä ehdottaa lisäksi, että oikeuslääkeopillisten tutkimusten kustannukset ja turvapaikanhakijoista aiheutuvat kustannukset maksettaisiin jatkossa muualta kuin poliisin budjetista.

Tehokkuutta vähemmällä henkilöstöllä


Poliisitoimen toiminnallinen ja taloudellinen tehokkuus paranivat vuosina 1992-1999. Tehokkuuden kasvu johtui pääasiassa siitä, että entistä vähemmällä henkilöstöllä tuotettiin vähintäänkin yhtä paljon palveluita kuin aikaisemmin.

Poliisitoimen henkilöstö väheni vuosina 1992-1999 1 700 henkilöllä. Suurin osa henkilöstövähennyksistä johtui hallinnollisista virkasiirroista, kuten ulosotto- ja syyttäjätehtävien siirtämisestä kihlakuntauudistuksen yhteydessä oikeusministeriön hallinnonalalle. Todellinen poliisitoimeen kohdistunut vähennys oli noin 300 henkilöä.

Kaikkein eniten väheni paikallispoliisin ja liikkuvan poliisin henkilöstö. Paikallispoliisissa työskentelevien määrä väheni 413 henkilöllä eli 4,5 %. Vähennykset johtuivat lähinnä siitä, ettei uusia poliiseja koulutettu niin paljon kuin poistuma olisi edellyttänyt.

Pitkällä aikavälillä lisää poliiseja

Työryhmän arvion mukaan poliisin henkilöstö- ja taloudelliset resurssit ovat kasvaneeseen työmäärään ja

kansalaisten odotuksiin nähden liian vähäiset. Erityisesti kenttätyötä tekevien määrä on riittämätön.

Työryhmä ehdottaa, että poliisien lukumäärä säilytettäisiin lähivuosina ainakin nykyisellä eli noin 8 000 poliisin tasolla. Pitemmällä aikavälillä tavoitteena tulisi olla poliisien määrän lisääminen tehtävämäärän kasvun mukaisesti. Vuoteen 2010 mennessä poliisien määrää tulisi lisätä 500:lla. Tämä edellyttää koulutettavien määrän lisäämistä vuodesta 2002 alkaen.

Työryhmän mielestä olisi yleisesti hyväksyttävä se tosiasia, että julkisten palvelujen järjestäminen harvaanasutuilla alueilla tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin väestökeskittymissä. Harvaanasuttujen alueiden poliisipalvelujen tarjonnasta tulee huolehtia tulevinakin vuosina, jolloin väestö keskittyy entistä enemmän taajamiin. Kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvan turvallisuuden tulisi toteutua mahdollisimman samantasoisena maan eri osissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.