Mainos

Poliisi: Mies vakoili sataa naista näiden omien tietokoneiden kameroiden kautta

Kymenlaaksolaisen miehen epäillään vakoilleen lukuisten ihmisten tietokoneen käyttöä ja kotielämää heidän koneilleen latautuneen haittaohjelman avulla. Miehen hallusta löydettiin kaikkiaan yli 4 miljoonaa tiedostoa, jotka sisälsivät uhrien koneilta tallennettuja valokuvia, ruutukaappauskuvia ja web-kamerakuvia.

Miehen epäillään saaneen tiedostot haltuunsa siten, että hän on tehnyt www-sivuja, joilla on tarjottu ladattavaksi asialliselta vaikuttavia ohjelmia. Kun kävijä lataa ohjelmaa koneelleen, hän saa tietämättään linkistä haittaohjelman. Osa miehen tekemistä sivuista oli tehty näyttämään eri yritysten ja yhteisöjen www-sivuilta, osa oli pelkkiä ohjelmia tarjoavia sivuja, keskusrikospoliisi kertoo.

Haittaohjelman avulla mies kykeni hallitsemaan kohdehenkilön konetta tämän huomaamatta. Epäilty oli mm. kerännyt koneilla olleita tiedostoja itselleen, kuvannut koneessa olevalla web-kameralla kohdehenkilöä tai muita samassa tilassa olleita henkilöitä, kerännyt tietoja näppäimistön käytöstä, poiminut kuvaruutukaappauksia kohdehenkilön tietokoneen näytöstä esim.nettikeskustelujen aikana jne.

Asiaa tutkiva Keskusrikospoliisi epäilee miehen toiminnan jatkuneen noin vuoden ajan kesästä 2010 syksyyn 2011, jolloin mies jäi kiinni. Epäillyltä takavarikoitiin tietokoneita ja muistitikku, joihin oli tallennettuna yli sadan henkilön tietokoneilta poimittuja tiedostoja. Web-kamerakuvausten kohteeksi joutuneet henkilöt eivät ole tienneet heistä otetun kyseistä kuvamateriaalia.

Epäillyn tekemät www-sivut oli aihepiiriltään suunnattu erityisesti nuoria naisia kiinnostaviksi, ja myös hänen omalle tietokoneelleen tallentamansa tiedostot oli poimittu pääosin nuorten naisten koneilta. Tutkinnassa ei ole tullut esiin, että mies olisi pyrkinyt hyötymään uhreistaan taloudellisesti esim. ottamalla koneista raha-asioihin liittyviä kuvakaappauksia.

Rikosepäilyjä on tutkittu mm. rikosnimikkeillä salakatselu, törkeä tietomurto ja vaaran aiheuttaminen tietojenkäsittelylle. Asia siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan.

Keskusrikospoliisi kehottaa internet-käytössä varovaisuuteen ja välttämään tuntemattomien ohjelmien ja sivujen lataamista. Virusturva tulee pitää ajan tasalla ja esim. web-kameran linssin voi peittää silloin, kun ei itse käytä kameraa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.