Mainos

Poliisi: Manipuloituja jalkapallo-otteluita useita kymmeniä

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi jalkapallopelien lopputuloksien ja pelitapahtumien manipulointiin liittyvän esitutkinnan. Asiakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan.

Singaporelaisen miehen epäillään pyrkineen vaikuttamaan pelien tulokseen kolmen seuran otteluissa maksamalla pelaajille rahallisia korvauksia.

- Käytännön tasolla kyse on siitä, että on luotu kontakteja suoraan pelaajiin tai välikäden kautta. Sitten on keskusteltu mitä pelissä on mahdollsita tehdä ja mitä ei. Kirjo on laaja, on saatettu maksaa voitosta, tietyn maalimäärän voitosta, tappiosta, tietyn maalimäärän tappiosta tai jostain yksittäisestä pelitapahtumasta, kuvailee rikosylikomisario Jukka Lakkala keskusrikospoliisista.

Singaporelaismiestä epäillään lahjomisesta ja 11 ulkomaalaistaustaista pelaajaa lahjoman vastaanottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Esitutkinta lähti käyntiin helmikuun lopulla, jolloin singaporelaismies jäi Suomessa kiinni väärillä henkilötiedoilla. Asian alustavassa selvittelyssä tuli ilmi, että kyseessä on henkilö, joka on sekä Singaporen viranomaisten mukaan että julkisuudessa liitetty jalkapallopelien lopputulosten manipulointeihin. Henkilön kiinnijäännin jälkeen suoritetussa esitutkinnassa tuli hyvin pian esille, että hänellä on kontaktit useisiin Suomessa pelaaviin jalkapalloilijoihin.

Manipuloinnin uskotaan alkaneen jo vuonna 2008

Esitutkinnan mukaan singaporelainen on luonut ensimmäiset kontaktit Suomessa pelaaviin jalkapallon pelaajiin syksyllä 2009, mutta hänen epäillään järjestelleen otteluita vasta pelikaudella 2010 sekä liigacupin otteluita talvella 2011.

Pelikauden 2010 pelit ovat olleet sekä Veikkausliigan että Ykkösliigan otteluita. Manipuloinnit ovat kohdistuneet kolmen eri jalkapalloseuran otteluihin. Tutkinnassa on tullut esille yhteensä yli 10 ottelua, joiden lopputuloksiin tai pelitapahtumiin singaporelainen miehen epäillään pyrkineen vaikuttamaan maksamalla pelaajille rahallisia korvauksia sovitusta pelituloksesta tai pelitapahtumasta.

Yhden jalkapalloseuran osalta, joka sisältyy edellä mainittuun kolmeen jalkapalloseuraan, pelien lopputulosten manipulointien epäillään alkaneen jo vuonna 2008. Kyseisen seuran kausilla 2008–2010 pelatuissa manipuloinnin kohteena olleissa peleissä epäillään olleen useita muitakin järjestelijöitä kuin esitutkinnassa pääepäiltynä oleva singaporelainen.

Manipuloitujen pelien kokonaismäärän kausilla 2008–2011 epäillään olevan yhteensä yli 30 ottelua. Lukuun sisältyvät singaporelaisen järjestelemät ottelut.

Lahjomisesta elinkeinotoiminnassa epäilty singaporelainen mies on edelleen vangittuna.

Esitutkinnan aikana on hänen lisäkseen ollut vangittuna viisi ja pidätettynä kuusi jalkapallonpelaajaa lahjoman vastaanottamisesta elinkeinotoiminnasta. Kaksi pelaajista on jo tuomittu rangaistukseen Oulun käräjäoikeudessa.

Kaikkia esitutkinnassa esille tulleita henkilöitä, joiden on syytä epäillä osallistuneen edellä kuvattuihin tapahtumiin, ei ole esitutkintaan tavoitettu eikä kaikkien henkilöllisyyttä ole saatu varmistettua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.