Mainos

Poliisi lupaa puuttua huumeiden katukauppaan

Ajankohtaisohjelma 45 minuuttia näytti eilen, kuinka Helsingissä käydään avoimesti huume- ja lääkekauppaa keskellä päivää. Munkkisaaressa kuvattiin useana päivänä, ja kaupan oli ainakin amfetamiinia ja bentsodiatsepiinejä. Munkkisaaressa sijaitsee Helsingin Diakonissalaitoksen toimintayksikkö, jossa tarjotaan narkomaaneille sekä kuntouttavaa että haittoja vähentävää korvaushoitoa. Korvaushoitona tarjotaan metadonia ja buprenorfiinia, joka tunnetaan yleisemmin nimellä subu.

Poliisi lupasi jutun nähtyään puuttua lääkkeiden ja huumeiden avoimeen katukauppaan.

– Huumausaineksi luokiteltavan lääkeaineen myyminen katukaupassa on rikos, sanoo ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa kenenkään ei tarvitse eikä pidä hyväksyä huumekauppaa kotikaupungissaan. Hakola lupaakin nyt tavata sekä Helsingin kaupungin että Diakonissalaitoksen edustajat yhteisessä palaverissa, jossa katukauppaan yritetään löytää ratkaisu.

– Meidän täytyy istua nyt alas ja pohtia, mikä on seuraava askel. On muistettava, että kysessä on rikos, ja että tekijöinä ovat valitettavasti hoidossa olevat henkilöt. Poliisilla ei ole mitään hoitoa vastaan, mutta kun siihen liittyy tällaista laitonta huumekauppaa, niin silloin poliisin kuuluu puuttua asiaan, Hakola sanoo.

– Hoitopolitiikka ja poliisin valvontapolitiikka lyövät toisiaan kyllä hieman korville, jos poliisi alkaisi tekemään ratsioita hoitolaitoksen ulkopuolella. Lähtökohta on tietenkin se, että itse tuossa hoidossa käyvien pitäisi ymmärtää, että hoitopaikka on avattu heidän parhaaksensa. Siksi tällaisia ilmiöitä ei toivoisi esiintyvän.

Resursseja nipistetty ehkä liikaakin

Hakolan mukaan perinteinen katuvalvonta on Helsingissä kärsinyt eniten säästöistä. Tämän pitäisi Hakolan mukaan olla hyvin Poliisihallituksen tiedossa.

– Poliisi tekee tämän päivän huumerikostutkinnassa kaiken voitavansa. Meillä on valitettava tilanne se, että joudumme priorisoimaan. Helsingissä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana on vähentynyt 55 poliisia. Se tarkoittaa lähes kolmeakymmentä poliisipartiota. Niin valitettavaa kun se onkin tässä sanoa, niin se on pois tuolta katuvalvonnasta, Hakola toteaa.

Katukauppa pitää kuitenkin pystyä kitkemään alueelta, painottaa Hakola.

– Jotainhan täytyy tehdä välittömästi vaikutuspiirissä asuvien asukkaiden puolesta. Valvontaa täytyy lisätä. Kaikilla helsinkiläisillä, kaikilla kaupunkilaisilla ja kaikilla kansalaisilla on oikeus olettaa, että oma asuinympäristö on turvallinen, Hakola toteaa.

– Meidän nyt vain on aidosti pärjättävä ja pyrittävä tekemään kaikkemme ja pienenevillä resursseilla.

Katso Elisa Tikkasen juttu (Seitsemän uutiset 8.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.