Mainos

Poliisi Laukaan maneesiturmasta: Samanlaiset rakennukset purettava heti

Poliisin esitutkinta Laukaassa sortuneesta maneesista on valmistunut.

Laukaassa sijainnut, vuonna 1995 rakennettu maneesirakennus sortui helmikuussa 2013 ratsastustunnin aikana. Turmassa kuoli yksi henkilö ja vammautui neljä.

Onnettomuustutkintakeskus löysi vakavia epäkohtia ja virheitä sekä maneesin suunnittelussa, konepajatoteutuksessa että rakentamisprosessissa.

Poliisin VTT:ltä pyytämän arvion mukaan selvin epäkohta on ollut liitosten suunnittelussa. Esitutkintamateriaalin mukaan nämä epäkohdat ovat niin suuria, että kaikkien vastaavanlaisten hallien tulisi olla käyttökiellossa ja ne tulisi purkaa välittömästi.

Ylen mukaan Suomessa oli helmikuussa 2013 pystyssä vielä kolme rakenteiltaan samanlaista hallia: Sastamalassa, Pöytyällä sekä Sipoossa.

VTT:n arvion mukaan myös pystytyksessä oli tehty virheitä. Pystytyksessä tehtyjen virheiden merkitys on kuitenkin suunnittelussa ja valmistuksessa ilmenneisiin epäkohtiin verrattuna pieni.

Hallin suunnittelusta vastannut henkilö on kuollut, joten esitutkinta hänen osaltaan on päätetty.

Esitutkinnan mukaan Laukaan maneesirakennuksen kaltaisten Isola-hallien vaarallisuus oli ollut viranomaisten tiedossa jo vuonna 2010, jolloin Liedossa sortui samanlainen rakennus.

Onnettomuustutkintakeskus oli antanut Liedon sortumisen jälkeen rakenteiden turvallisuuspuutteita koskevan uhkailmoituksen.

Uhkailmoitus oli välittynyt Laukaan kunnan rakennusvalvontaan, mutta ei Laukaan ratsastuskoulun yrittäjälle. Tältä osin asia on siirtynyt syyttäjän harkittavaksi 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.