Mainos

Poliisi kokeilee sähkölamauttimia

Vantaan poliisin yksi ryhmä ottaa ensimmäisenä Suomessa koekäyttöön etälamauttimen. Kyse on sähköisestä, ihmiseen suunnattavasta Taser X26 -aseesta.

Poliisi ottaa koekäyttöön sähköisen etälamauttimen Vantaalla ja kahdella myöhemmin ilmoitettavalla paikkakunnalla. Koekäyttö kestää noin puoli vuotta, jonka jälkeen on määrä tarkastella saatuja tuloksia. Vasta tämän jälkeen päätetään, kuinka konkreettisesti toimitaan lamauttimen varsinaisen käytön suhteen.

Vähemmän vaaralliseksi aseeksi luokiteltavaa lamautinta on tarkoitus käyttää tilanteissa, joissa pelkkä puhe ei riitä väkivaltaisesti käyttäytyvien henkilöiden rauhoittamiseen.

Etälamautin ampuu kohteeseen kaksi sähköjohtojen päässä olevaa teräsnuolta. Sähkövirta katkaisee hermoston ja lihasten normaalin sähköisen toiminnan ja lamaannuttaa kohteen. Vaikutus on nopea, eikä siihen poliisin mukaan liity terveydellisiä riskejä. Etälamauttimen hyvänä puolena pidetään sitä, että sen iskusta toipuu välittömästi sen käytön jälkeen. Poliisista vakuutetaankin, ettei henkilö kärsi jälkikäteen fyysisistä kivuista.

Sisäministeriö päättää lamauttimien varsinaisesta käyttöönotosta ensi vuonna.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.