Mainos

Poliisi: Jätteitä laskettu viemäreihin jo vuosia

Poliisin pääkaupunkiseudulla tutkimaa ympäristörikosta epäillään erittäin laajaksi. Poliisin mukaan jätealan yritys on laskenut jäterasvoja ja öljyjä viemäreihin järjestelmällisesti jo useita vuosia.

-Tähän asti tutkinnassa ilmi tulleen perusteella on syytä epäillä tätä. Kyse on todennäköisesti pitkäaikaisesta toiminnasta ja törkeästä ympäristön turmelemisesta, rikoskomisario Juha Tuovinen Vantaan poliisista kertoo.

Poliisi epäilee, että öljykuormia, jäterasvaa ja muuta öljypitoista jätettä on laskettu sadevesiviemäreihin yrityksen johdon määräyksestä. Toiminta on poliisin mukaan ollut järjestelmällistä ja selkeästi johdettua. Tuovisen mukaan yrittäjät ovat saattaneet valita sattumanvaraisesti paikan, minne jätteet on viety. Jätteet on laskettu viemäreihin letkuilla.

Poliisin mukaan rasvajätettä on päätynyt pääkaupunkiseudulla myös vesistöihin ja maastoon. Kuitenkaan siitä ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa, kuinka laajalle alueelle saasteet ovat levinneet.

Yrityksen asiakkaita, esimerkiksi Helsingin kaupunkia, ei epäillä rikoksista. Myöskään ympäristöviranomaisia ei epäillä esimerkiksi laiminlyönneistä valvonnassa.

Poliisi takavarikoinut kirjanpidon

Poliisi on pidättänyt 11 ihmistä yrityksen johdosta ja työntekijöistä. Poliisi on myös takavarikoinut yhtiön koko kirjanpidon kymmeneltä vuodelta.

-Kirjanpito käydään läpi, jotta selviää, miten tulot ja menot vastaavat toisiaan. Selvitämme, kuinka iso taloudellinen hyöty toiminnasta on yritykselle tullut.

Tuovinen ei toistaiseksi kommentoi, ovatko pidätetyt tunnustaneet epäiltyjä tekoja. Poliisi pääsi tapauksen jäljille omien tutkimustensa perusteella, ja tutkinta alkoi jo keväällä. Epäillyt otettiin kiinni tiistaina.

Jäteyhtiön toiminta on nyt poliisin mukaan keskeytynyt.

Tuovinen ei osaa toistaiseksi arvioida, kuinka kauan jutun tutkinta vielä vie. Törkeästä ympäristörikoksesta voidaan tuomita neljästä kuukaudesta kuuteen vuotta vankeutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.