Poliisi ja aluehallintovirasto selvittävät vauvojen vaihtumista

Poliisi ja aluehallintovirasto selvittävät Jyväskylässä sattunutta vauvojen vaihtumista.

Poliisi tutkii, onko Keski-Suomen keskussairaalan henkilökunta syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Poliisi oli tänään vaitonainen tutkinnan aikataulusta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jätti selvityspyynnön asiasta Keski-Suomen sairaanhoitopiirille. Selvityspyyntö koskee muun muassa sitä, kuinka vahinko on päässyt tapahtumaan ja miten estetään vastaavan vahingon uusiutuminen.

Kaksi poikavauvaa vaihtui keskenään sairaalassa Jyväskylässä viikonloppuna. Esiin on noussut epäily siitä, onko synnytysosaston kiire voinut olla osasyy vahinkoon.

– Selvityspyynnöllä haemme vastauksia esimerkiksi siihen, mitkä ovat Jyväskylässä synnytysosaston henkilöstömäärä ja synnytysten määrä. Yleisesti voi sanoa, että kiire sairaaloiden osastoilla vaihtelee huomattavasti päivittäin ja hetkittäin, kommentoi aluehallintoylilääkäri Jari Saarinen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Sairaanhoitopiirin on määrä antaa selvitys 5. huhtikuuta mennessä.

Itsetutkistelun paikka

Keski-Suomen keskussairaalan ylilääkärin Jyrki Jalkasen mukaan sairaala arvioi nyt, miten vauvojen vaihtuminen olisi voitu estää.

– Kiire ei ole ymmärrettävä tai hyväksyttävä selitys vahingolle. Vauvan tunnistetarran katsominen ei vie paljon aikaa. Tämä virhe olisi voinut tapahtua myös hiljaisena aikana.

Jalkasen mukaan kysymys kuuluu, paljastuiko vahingon myötä puutteita toimintatavoissa tai turvallisuudessa.

Ylilääkärin mukaan synnytyksiä ei ollut Jyväskylän sairaalassa viime viikonloppuna tavallista enempää.

– Synnytysten määrä oli ihan keskimääräinen. Ne tosin kasautuivat hieman yöhön, mutta sekin on tavanomaista.

Jalkanen myös arvioi, että isommat synnytyssairaalat Helsingissä ja Tampereella ovat "vielä kiireisempiä" kuin Keski-Suomen keskussairaala.

Mediatietojen mukaan vauva on vaihtunut Suomessa tätä ennen edellisen kerran vuosina 1970 ja 1975.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat