Poliisi iski internetpiratismin huippusivustoille

Ratsatut topsitet eli huippusivustot ovat jakaneet laittomasti uutuuselokuvia, musiikkia, tietokonepelejä ja hyötyohjelmia. Poliisi on ottanut kolme henkilöä kiinni epäiltynä tekijänoikeusrikoksista.

Oulussa tutkitaan harvinaisen laajaa nettipiratismitapausta. Kyse on niin sanotuista huippusivustoista, jotka ovat internetpiratismin huippua. Tapaus on Suomessa ensimmäinen.

Keskusrikospoliisin perjantaina tekemissä kotietsinnöissä otettiin kiinni kolme oululaismiestä. Heidän kotoaan takavarikoitiin useita tietokonepalvelimia, joiden kautta huippusivustojen toimintaa on ylläpidetty.

Koneissa on ollut tiedostoja noin kymmenen teratavun verran. Määrä vastaa tuhansien elokuvien vaatimaa tilaa. Yksi teratavu vastaa noin tuhatta gigatavua.

HUIPPUSIVUSTOT

Keskusrikospoliisin Oulun yksikön rikosylikomisarion Ari Sorosen mukaan miehet ovat tunnustaneet tekijänoikeusrikkomuksensa. 1980-luvulla syntyneet miehet on vapautettu viikonvaihteen kuulustelujen jälkeen.

- Heitä kuulustellaan vielä jatkossa. Uskon, että myös uusia kiinniottoja tulee, Soronen sanoo.

Tutkintapyynnön on keskusrikospoliisille on tehnyt Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) noin kaksi kuukautta sitten.

Piratismin huippua

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen valaisee nettipiratismia pyramidin avulla. Pyramidin kärjessä ovat julkaisuryhmät, jotka kilpailevat sillä, mikä ryhmä julkaisee tuoreen materiaalin nopeimmin. Julkaisuryhmillä ei ole omia palvelimia, vaan materiaali siirretään mahdollisimman huomaamattomasti huippusivustoille, topsiteille.

- Huippusivustot ovat erittäin nopeita ja tehokkaita FTP- eli tiedonsiirtopalvelimia. Niiden toiminta on hyvin järjestäytynyttä ja erittäin salaista. Ryhmillä ovat tiukat salassapitosäännökset ja hierarkkinen tehtävänjako, Kotilainen kertoo.

Huippusivustot ovat väylä, jonka kautta laiton materiaali päätyy lopulta internetin vertaisverkkoihin ja sitä kautta miljoonien ihmisten saataville. Huippusivustoja arvioidaan olevan maailmalla noin parisataa, joista kolme löytyi Oulusta.

- Meille on ensisijaisen tärkeää, että saamme tämän ylätason tutkittua. Siksi Oulussa tehty takavarikko on erityisen tärkeä. Kun pääsemme näihin tekijöihin kiinni, se tarkoittaa, että vertaisverkoissa liikkuvan materiaalin määrä vähenee, Kotilainen sanoo.sema ansaitaan

Kotilaisen mukaan huippusivustojen tarkoin valitut käyttäjät voivat ansaita asemansa eri ryhmissä esimerkiksi sillä, miten paljon he itse kykenevät materiaalia lataamaan.

Materiaali tasolta toiselle liikkuu ryhmien jäsenten välillä. Huippusivustojen käyttäjämääristä ei ole tarkkoja tietoja. Oulussa paljastuneessa tapauksessa poliisi pyrkii selvittämään, kuinka paljon käyttäjiä on.

- Kansainvälisellä tasolla tiedämme, että joillekin sivustoille on kaupattu sisäänpääsyä ja lataamisoikeutta rahaa vastaan. Sitä, onko tässä Oulun tapauksessa liikkunut rahaa, emme vielä tiedä, Kotilainen sanoo.

Kansainväliset tutkimukset paljastivat

Kotilainen sanoo, että tämä tapaus on tullut ilmi kansanvälisen tutkinnan yhteydessä. Tutkimusta on tehty yhteistyössä elokuva- ja musiikkialan, peliteollisuuden sekä hyötyohjelmia tuottavien tahojen kanssa.

- Me teemme jatkuvasti ammattimaista tutkintaa, jonka kautta pääsemme näiden jäljille. Eivät rikolliset koskaan niin viisaita ole, etteivätkö he jonnekin jättäisi jälkiä, Kotilainen toteaa.

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta tekijänoikeusrikkomuksena, josta maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Tekijänoikeuskorvaukset voivat nousta hyvinkin suuriksi.

- Tällä hetkellä korvausvaatimusten arviointi on liian varhaista. Ensin on selvitettävä, mitä tietoja takavarikoiduissa palvelimissa on, Kotilainen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat