Poliisi iskee kansainvälisellä jättiratsialla – tällä kertaa valvontapaikkoja ei pimitetä

Suomen poliisilaitokset osallistuvat ensi torstaina kansainväliseen nopeusvalvontamaratoniin. Operaatiossa on mukana 22 Euroopan maata.

Vuorokauden kestävä nopeuksien tehovalvonta alkaa torstaina aamulla kello 6. Valvontaa kohdistetaan vaarallisimmille teille.

Tilanteeseen sopimaton nopeus aiheuttaa:

• Riskit erilaisiin onnettomuuteen johtaviin virheisiin kasvavat.

• Vaaratilanteiden havaitsemiseen ja tunnistamiseen käytettävissä oleva aika lyhenee.

• Välimatkojen ja nopeuksien arviointivirheet kasvavat.

• Päätöksentekoon ja väistötoimenpiteisiin käytettävissä oleva aika ja matka lyhenevät.

• Mahdollisuudet törmäyksen välttämiseen jarruttamalla tai ohjaamalla pienenevät.

Lähde: Poliisi

Euroopan liikenneturvallisuusneuvoston mukaan sopimaton nopeus on vaikuttavana tekijänä noin joka kolmannessa kuolonkolarissa.

– Nopeusvalvontamaraton on Saksan poliisin kehittämä konsepti ja nyt se on käytössä ensimmäistä kertaa samaan aikaan näin useassa TISPOL-jäsenmaassa, poliisitarkastaja Pasi Kemppainen Poliisihallituksesta sanoo.

Kemppainen toimii TISPOLissa johtajana.

Ylen mukaan poliisin tavoitteena on kaikkien aikojen suurin liikenteenvalvontaisku Suomessa. Yleensä ratsioiden paikkaa vaihdetaan, nyt poliisi tiedottaa valvontapaikoista mahdollisimman hyvin etukäteen, mm. reaaliaikaisesti Twitterissä. Valvontapaikat annetaan myös etukäteen tiedotusvälineiden tietoon. Näin ylinopeutta ajavat ottaisivat korostuneen tietoisen riskin.

Ylinopeudella ajaminen on Kemppaisen mukaan Euroopassa varsin yleistä. Komission tietojen mukaan n. 40–50 prosenttia ylittää sallitun rajoituksen ja noin 10–20 prosenttia ylittää sen yli 10 kilometrin tuntinopeudella.

Lue myös:

    Uusimmat